Depozit de gunoi într-unul din cele mai frumoase locuri din Bucovina. Deputații AUR de Suceava cer premierului Ciucă să intervină pentru a împiedica un dezastru ecologic de proporții
Consiliul Județean Suceava a construit și recepționat un depozit de deșeuri care este amplasat într-unul din cele mai frumoase locuri din Bucovina – Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri, care nici măcar nu respectă normele în vigoare. Studiul de evaluare a impactului asupra mediului relevă că populația aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acestuia va fi expusă la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen. Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu cer premierului Ciucă să intervină pentru a împiedica un dezastru ecologic de proporții.
Cei doi deputați cer premierului să trimită corpul de control pentru a identifica persoanele vinovate pentru amplasarea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș. În plus, aceștia fac apel la Guvernul României să depună solicitare pentru a deveni parte civilă în procesul penal pentru recuperarea prejudiciului, având în vedere că Tribunalul Suceava a dat undă verde redeschiderii urmăririi penale în cazul anchetei care privește construcția acestei gropi de gunoi.
Pușcașu a explicat că la mai puțin de 1.000 de metri de acest depozit, se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri. Prin urmare, toate aceste persoane vor fi expuse la noxele periculoase degajate de depozitul de deșeuri. „Toți acești oameni sunt supuși riscului inhalării de substanțe cancerigene”, subliniază deputatul AUR, cu precizarea că acest pericol este confirmat de raportul la studiul evaluare a impactului asupra mediului din anul 2010.
De asemenea, potrivit aceluiași studiu, emisiile de gaz provenind de la acest depozit produc consecințe nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale aflate la mai puțin de 3 kilometri. Se mai menționează că lanțurile alimentare afectate prin depunere de contaminanți pe recolte, efective de animale sau pești (posibil și prin dispersie în atmosferă) și vizează produse vegetale, carne sau pește (gospodării sau restaurante), sau prin așezare pe legume, grădini, livezi, păsări de apă consumatoare de pește; agenții patogeni produc efecte nocive prin inhalare și afectează zonele rezidențiale, școli, spitale situate în zona de dispersie a vectorilor biotici.
Pușcașu susține că, la momentul obținerii planului urbanistic zonal pentru construirea depozitului de deșeuri, beneficiarul Consiliul Județean Suceava a prezentat o documentație în care amplasamentul identificat nu este complet, lipsind cascada de deversare a levigatului epurat.
Având în vedere cele expuse mai sus, parlamentarii AUR de Suceava solicită sistarea demersurilor de dare în folosință a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș până la finalizarea definitivă a dosarului penal.