Pești exotici din Africa și America de Sud, în acvariile de la USAMV. Fosile vii, pești umblători, piranha sau ciclide africane, printre atracții
Universitatea a investit 25.000 de euro în două acvarii de mari dimensiuni care reproduc medii acvatice specifice unor populații de pești exotici originari din America de Sud și Africa. Complexul acvaristic se poate vizita.
Complexul acvaristic al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca oferă studenților și vizitatorilor o experiență unică, în cadrul căreia sunt prezentate peste 70 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii.
Punctele principale de atracție ale complexului acvaristic sunt:
- Trei specii de sturion protejate și anume Nisetrul de Dunăre (Acipenser gueldenstaedtii), Nisetrul Siberian (Acipenser baerii) și Cega (Acipenser ruthenus). Sturionii sunt considerați fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei noastre de mai bine de 200 milioane ani. Din păcate, populațiile naturale de sturioni sunt din ce în ce mai amenințate din cauza pescuitului excesiv, modificării cursurilor apelor, braconajului și a poluării.
- Salamandra mexicană sau peștele umblător (Ambystoma mexicanum) este o specie de amfibieni care prezintă câteva particularități fiziologice extraordinare, cum ar fi capacitatea sa diferită de regenerare, cu un genom de 10 ori mai mare decât cel al omului și trei modalități de respirație. Specie endemică a ”grădinilor plutitoare” Xochimilco din Mexic a ajuns într-o stare de conservare critică, nemaifiind observată în mediul natural de câțiva ani.
- Ciclide africane din genul Aulonocara într-o familie de peste 100 de exemplare. Dintre speciile de pești de apă dulce, aceștia prezintă cel mai frumos colorit, care poate varia de la albastru, la roșu sau galben. În procesul de reproducere, gura femelelor se transformă în incubator, loc în care păstrează icrele până la eclozare și mai apoi alevinii, până când aceștia se pot hrăni singuri.
- Piranha cu burtă roșie (Pygocentrus nattereri), originară din America de Sud, din bazinele Amazonului și Paraguayului,
» Aflați mai multe informații aici.