Glutenul din pâine poate provoca migrene

Migrenele sunt a treia boală cea mai răspândită în lume şi provoacă suferinţe pentru zeci de milioane de oameni. Migrena nu este doar o durere de cap, ea include şi o colecţie de simptome asociate care pot fi debilitante. Printre acestea se numără greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină şi ameţeli. Adesea, e o mare problemă să determini ce declanşează migrenele lor. Poate fi vorba de mediu, poate fi ceva hormonal, genetic, secundar unei boli de bază sau declanşat de anumite alimente, precum brânza, vinul roşu sau ciocolata. 

Un compus intrat în atenţie în ultimii ani este glutenul – o proteină care se găseşte în grâu, secară şi orz şi produsele alimentare făcute din acestea, precum banala pâine. „Ca dietetician înregistrat şi neurolog certificat, specializat în gestionarea durerilor de cap, deseori le-au recomandat pacienţilor mei să încerce o dietă fără gluten“, a explicat dr. Lauren Green, profesor asistent de Neurologie la Universitatea Californiei de Sud, într-un material postat pe site-ul universităţii.

Sensibilitatea la gluten Când cineva suferă de boală celiacă – o tulburare digestivă cauzată de un răspuns autoimun la gluten – există o legătură clară între migrenă şi gluten. Glutenul determină celulele imune să elibereze anticorpi pentru a ataca substanţele pe care organismul le consideră străine şi nocive. Când cineva care nu are boală celiacă mănâncă gluten, acesta intră în tractul gastrointestinal unde alimentele sunt descompuse şi nutrienţii sunt absorbiţi. În cazul bolii celiace, sistemul imunitar al acelei persoane vede glutenul ca pe o substanţă străină (ca un virus sau bacterii care nu ar trebui să fie acolo) şi îl atacă cu un anticorp specific – numit autoanticorp seric transglutaminază (TG) 2 – pentru a distruge glutenul, arată medicul. Problema este că propriile ţesuturi sănătoase sunt distruse în acest proces. „Cu alte cuvinte, atunci când persoanele sensibile la gluten îl consumă,

 » Aflați mai multe informații aici.