De ce apar şi cum putem trata afecţiunile asociate glandei tiroide? Un medic ieşean răspunde
Dr. Ioana Luca, medic primar Endocrinologie, Arcadia: Glanda tiroidă este una dintre glandele cu secreție internă (sau endocrine), ceea ce înseamnă că produce substanțe, numite hormoni tiroidieni, care sunt eliberate în sânge și sunt implicate în metabolism în aproape toate țesuturile. Ele influențează, spre exemplu, frecvența și forța de contracție a inimii, tensiunea arterială, frecvența respirației, funcționarea aparatului digestiv, contractilitatea musculară, funcțiile cerebrale, schimburile de apă și de electroliți, temperatura corpului, greutatea, creșterea și dezvoltarea în copilărie.
Tiroida este localizată la baza gâtului, între cartilajul numit popular „mărul lui Adam“ și stern.
Lipsa hormonilor tiroidieni pe termen lung duce la o încetinire a proceselor metabolice din organism și poate, în cazuri extreme, să pună în pericol viața, prin afectarea funcțiilor vitale.
Cauzele disfuncţiilor tiroidiene sunt multiple
Ele pot fi congenitale (prezente de la naștere) sau dobândite. Deficitul de iod, micronutrient esențial în sinteza hormonilor tiroidieni, a fost în trecut cauza principală de apariție a afecțiunilor tiroidiene (gușă, hipotiroidism congenital, retard mental). În prezent, în România se iodează sarea de bucătărie, o metodă eficientă și sigură de prevenție a acestor afecțiuni. Și excesul de iod (provenit din medicamente, substanțe de contrast utilizate în radiologie, antiseptice etc.) poate fi dăunător în anumite circumstanțe, când pacientul prezintă afectări preexistente ale tiroidei (noduli tiroidieni autonomi, boli autoimune ale tiroidei). Acestea din urmă sunt depistate cu o frecvență mai mare în prezent, în contextul mai larg al creșterii incidenței tuturor bolilor autoimune pe fondul schimbării stilului de viață în țările civilizate.
Autoimunitatea împotriva tiroidei poate duce atât la hipertiroidie (funcționare în exces a tiroidei, care este stimulată de anticorpi specifici), cât și la hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), dar majoritatea cazurilor de tiroidită autoimună evoluează mult timp cu funcție tiroidiană normală.
O altă patologie frecvent întâlnită este reprezentată de nodulii tiroidieni,
» Aflați mai multe informații aici.