Colita ulcerativă afectează cel mai mult tinerii
Mirela Ștefan, Iași: ”Soțul meu are 33 de ani, are un serviciu care presupune să stea câte 12 ore în fața calculatorului dar, cel mai important este că are o teamă viscerală de a merge la medic. Aceasta, în ciuda faptului că de mai multe luni are probleme cu stomacul, cred eu. Doar pentru faptul că lucrăm amândoi de acasă am aflat că are probleme de sănătate. Întâmplător, am descoperit că are frecvent scaune moi, cu sânge și că îl supără stomacul. Soțul meu a recunoscut că, în urmă cu multe luni, ca urmare a unui control efectuat în cadrul pachetului medical oferit de firma la care lucrează i s-a spus că este posibil să aibă o afecțiune la colon numită colită ulcerativă și ar necesita investigații suplimentare, dar el nu a făcut nici un consult. M-am speriat foarte tare și am sunat la medicul de familie care mi-a recomandat să mergem la un gastroenterolog, pentru a stabili cât de avansată este boala. Vă rog să îmi explicați ce înseamnă această boală și dacă pot face eu ceva să îl ajut pe soțul meu”.
Șef lucrări Dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași:
”În primul rând să vedem și partea plină a paharului, pandemia ne-a făcut să stăm mai mult împreună, în familie, și așa să aflăm mai repede de problemele partenerului. Cel mai mare ajutor pe care îl puteți oferi soțului dvs este să-l convingeți să vină la Institutul de Gastroenterologie din Iași, pentru a fi investigat și pentru a primi un tratament care să îi permită o calitate a vieții pe care se pare că acum nu o are.
În ce privește colita ulcerativă, cunoscută și ca rectocolita ulcerohemoragică (RCUH), aceasta face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale,
» Aflați mai multe informații aici.