Fenomenul ce a aruncat Antarctica în întuneric, doar două minute
Un mic grup de oameni de știință, experți, dar și turiști pasionați de aventură a călătorit, trecând prin multe peripeții, la tabăra Union Glacier din Antarctica, pentru a vedea un fenomen extraordinar. Cu toții au fost martori la o eclipsă solară totală, care a aruncat continentul Antarctica în întuneric, pentru doar două minute, pe 4 decembrie 2021.
”Vizibilitatea a fost excelentă”, a afirmat Raul Cordero de la Universitatea din Santiago de Chile, care a fost prezent la fața locului, pentru a asista la ”totalitatea” beznei lăsată peste întinderea de gheață, precum și la faza ”cercului de foc” al Soarelui, care a durat numai 40 de secunde, potrivit Africa News.
Pentru ca fenomenul astronomic de eclipsă totală de Soare să se producă este necesar ca astrul nostru, Luna și Pământul să fie aliniate. Acest minunat spectacol ceresc a fost vizibil doar în Antarctica, fiind experimentat de astronomi, dar și de turiști, care au plătit aproximativ 40.000 de dolari, pentru acest privilegiu, pe care ceilalți 7,9 miliarde de oameni de pe planeta noastră nu l-au avut.
De altfel, eclipsa totală de Soare a fost transmisă live de către Agenția Spațială americană NASA, în direct din tabăra de la Union Glacier din Antarctica, începând cu ora 7 GMT, în 4 decembrie 2021, iar în final la 08:06 GMT, Luna a dispărut complet de pe fața astrului nostru.
Ghețarul Union este situat la aproximativ 1.000 de kilometri nord de Polul Sud. Conform NASA, eclipsa parțială de Soare a fost observată și din alte părți ale emisferei sudice, inclusiv din Sfânta Elena, Namibia, Lesotho, Africa de Sud, Chile, Noua Zeelandă și Australia.
Ultima eclipsă solară totală din Antarctica a avut loc pe 23 noiembrie 2003, iar următoarea se va produce de-abia în anul 2039.
» Aflați mai multe informații aici.