Medicul Ionuț Nistor: Biopsia renală oferă diagnostic de certitudine în afecţiunile rinichiului
Anca Simionescu, Suceava: „Soțul meu, în vârstă de 59 de ani, are de ceva timp probleme cu rinichii și medicul care l-a investigat aici, în Suceava, i-a spus că este posibil să aibă glomerulonefrită dar că, pentru un diagnostic de certitudine, ar trebui să facă o biopsie renală. Soțul meu s-a speriat foarte tare și se teme să nu aibă cancer, dacă i s-a spus să facă această analiză. Vă rugăm să ne spuneți dacă se face biopsie pentru glomerulonefrită și în ce constă această investigație“.Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“, Iași: „Biopsia este una din cele mai precise explorări diagnostice, cea care poate ajuta mult medicul în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Spectrul bolilor care pot fi diagnosticate prin biopsie este foarte variat și complex, și include, printre altele, afecțiuni inflamatorii, infecțioase, degenerative și chiar genetice sau congenitale.
De fapt, biopsia renală este o procedură medicală efectuată în scop diagnostic. Aceasta presupune introducerea unui ac special prin flancuri (drept sau stâng) cu scopul recoltării unui fragment tisular din parenchimul renal. După recoltarea mostrei de țesut, aceasta este trimisă laboratorului de anatomie patologică, unde medicii îl vor investiga la miscroscop și vor stabili dacă rinichiul are vreo afecțiune.
Trebuie să știți că biopsia renală, chiar dacă este exactă și poate stabili relativ rapid un diagnostic de certitudine, nu este o investigație de primă intenție, din cauza caracterului său invaziv (sau miniinvaziv). Ea se efectuează, de cele mai multe ori, după alte teste paraclinice, mai ales după ce investigațiile imagistice (ecografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară) au fost epuizate și diagnosticul tot nu poate fi stabilit cu precizie. În plus, biopsia nu este recomandată pacienților cu cancer renal, deoarece există riscul de însâmânțare cu celule neoplazice a țesuturilor și structurilor pe care le traversează acul de puncție la retragerea din parenchimul renal.
» Aflați mai multe informații aici.