De câte ori poți refolosi uleiul de floarea soarelui
În România, uleiul de floarea soarelui este printre cele mai folosite uleiuri din bucătărie, dacă nu chiar cel mai întrebuințat de gospodine. Totuși, de câte ori poate fi utilizat acesta înainte de a râncezi și a dezvolta compuși toxici pentru organism?
În procesul de obţinere, înainte de a ajunge în tigaia și preparatele noastre, limpede și curat, uleiul de floarea soarelui trece printr-un întreg proces. El este extras din semințe de floarea soarelui la temperaturi ridicate, cuprinse între 160 și 200 de grade Celsius. Următorul pas este rafinarea, care constă în filtrare și albire. Mirosul greu de ulei încins și reziduuri vegetale este și el îndepărtat, majoritatea producătorilor folosind diverși solvenți chimici pentru a obține în cele din urmă un ulei curat, bun pentru gătit.
Întrucât este un produs perisabil care poate râncezi în câteva zile, uleiul de floarea soarelui trebuie păstrat corespunzător. Specialiștii recomandă transferarea uleiului de floarea soarelui din sticlele de pastic în care l-ai cumpărat în unele de sticlă, de preferat de culoare închisă, maronie sau verde, cum, de altfel, ar trebui păstrate toate uleiurile vegetale, presate la rece sau cald. De asemenea, pentru a nu permite pătrunderea bacteriilor în lichid, sticla trebuie să se închidă ermetic.
Important de precizat că expunerea la lumină, în special la lumina soarelui, grăbește procesul de râncezire. Prin urmare, specialiștii recomandă păstrarea uleiului proaspăt cumpărat la întuneric, într-o cămară rece.
Aşadar, uleiul de floarea soarelui crud este indicat a fi folosit în special la salate, pentru aportul său mare de acizi Omega 6. Când vine vorba de prăjit, lucrurile se schimbă puțin. Bucătarii cu experiență îndeamnă la refolosirea uleiului de floarea soarelui de două, cel mult trei ori.
» Aflați mai multe informații aici.