Se caută ”România Educată”. Deputatul AUR, Cristian Ivănuță, dezvăluie adevărul despre proiectul lui Iohannis
Dezbaterile cu privire la evoluția sistemului educațional în România au fost sistate de către președintele Klaus Iohannis odată cu apariți proiectului ”România Educată”. Este observația făcută de către deputatul AUR, Cristian Ivănuță, care susține că proiectul s-a bucurat doar de dezbaterile interne, făcute de echipa lui Iohannis, fără a ține cont de factorii importanți implicați în acest domeniu-cheie, precum academicieni, cadre didactice sau ONG-uri.
”Iohannis a monopolizat domeniul pentru ca nimeni să nu perturbe marasmul școlii românești. Un proiect prezidențial aproape mort, lansat cu ani în urmă, a fost readus din nou în discuție în 2021, ceea ce spune multe despre seriozitatea demersului. În zecile de pagini nu se găsesc date științifice (diagrame, studii, grafice), ci mai degrabă fotografii cu echipa de proiect și conspecte din vizitele de lucru și din discursurile președintelui”, a declarat deputatul AUR, Cristian Ivănuță.
Pe de altă parte, despre acest proiect, fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, spunea că „este o colecție de păreri, plin de truisme, formulări vagi și banalități solemne”. Până la ora actuală, proiectul nu a explicat cum Bacalaureatul poate fi unic la real și uman sau cum mediază evaluarea din clasa a 12-a cele trei filiere: teoretic, vocațional și profesional. O altă contradicție a proiectului o reprezintă ideea examenului de admitere la liceele de elită înaintea Evaluării Naționale, pe care deputatul AUR a punctat-o în declarația sa.
”Ori rămâne evaluarea națională ca până acum, ori o înlocuim cu admiterea la licee. Nimeni nu a răspuns dacă nota la evaluarea națională va mai conta în cazul în care elevul a luat deja examenul de admitere. In această din urmă situație, de ce ar mai fi luată în calcul evaluarea națională? Astfel, evaluarea națională devine facultativă, subminându-se tocmai motivația învățării. Pe de o parte, proiectul acordă autonomie liceelor să organizeze examenul de admitere, iar la final stabilește ca bacalaureatul să fie unitar”, a punctat Ivănuță.
Proiectul lui Iohannis a avut nevoie de șapte ani până să fie pus pe hârtie. Ivănuță este de părere că în curând se va ajunge ca mai mult de jumătate dintre articolele legii actuale să fie schimbate prin proiecte sau ordonanțe, potrivit Constituției se va impune adoptarea de către Parlament a unei noi legi a educației. Deputatul enunță că va propune dezbateri transparente, în care vocea specialistului și a profesorului cu experiență îndelungată la catedră să aducă competență capabilă să genereze cu adevărat un proiect legislativ care să răspundă nevoilor reale ale învățământului românesc.