După ce au produs carne artificială, oamenii de știință din Finlanda, au creat cafea în laborator
O echipă de oameni de ştiinţă din Finlanda a reuşit să dezvolte o nouă tehnică ce permite producţia cafelei, una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial, într-un mod mai durabil, comparativ cu plantaţiile tropicale. Obținută sub formă de pudră, în loc de boabe, aceasta poate fi preparată la fel ca o cafea obișnuită, spun cercetătorii. Cafeaua utilizează aceleaşi principii ale agriculturii celulare care sunt din ce în ce mai des folosite pentru a produce carne artificială în laborator, ce nu implică sacrificarea animalelor. Aceasta din urmă a fost autorizată în 2020 pentru vânzare de către autorităţile din Singapore, o premieră la nivel mondial.
În opinia sa, ”Este cu adevărat cafea, pentru că în produs nu există altceva decât materie de la cafea”, a declarat doctor Heiko Rischer, pentru AFP.
Acest nou „aur negru” nu este măcinat, ci rezultă dintr-un grup de celule obţinute dintr-o plantă de cafea, în condiţii de temperatură, lumină şi oxigen strict controlate într-un bioreactor. Odată prăjită, pudra poate fi preparată exact la fel ca şi cafeaua obişnuită.
Pentru echipa condusă de Rischer, de la institutul finlandez de cercetări tehnice VTT, această tehnică permite evitarea problemelor de natură ecologică asociate cafelei, a cărei producţie globală se ridică la aproximativ 10 milioane de tone de boabe.
În convingerile sale, ”Cafeaua este, desigur, un produs problematic”, a precizat specialistul, în special din cauza încălzirii globale. Acest lucru face ca plantaţiile existente să fie mai puţin productive şi, astfel, îi determină pe fermieri să defrişeze mai multe suprafeţe de pădure tropicală în vederea dezvoltării unor noi culturi.
”Mai este şi problema transportului, a utilizării combustibililor fosili (…), aşa că este perfect logic să căutăm alternative”, a continuat cercetătorul.
Din punct de vedere real, cafeaua dezvoltată de cercetători utilizează aceleaşi principii ale agriculturii celulare care sunt din ce în ce mai des folosite pentru a produce carne cultivată în laborator,
» Aflați mai multe informații aici.