BNR a ţinut dobânda-cheie la minimul de 1,25%, în timp ce inflaţia a tot urcat. Inflaţia poate ajunge să fie dublă faţă de ţinta BNR în 2021. Cine trage la răspundere BNR că nu ia măsuri pentru reducerea inflaţiei şi atingerea ţintei?
♦ Unii analişti cred că rata anuală a inflaţiei poate urca spre 7% la final de 2021 sau chiar peste ♦ Ţinta staţionară a BNR pentru rata anuală a inflaţiei este din 2013 de 2,5%+/- 1 pp ♦ Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, conform statutului ♦ Dobânda-cheie a fost tăiată de BNR în ianuarie 2021 la minimul istoric de 1,25% şi a staţionat până acum ♦ Părerile analiştilor sunt împărţite în privinţa reducerii dobânzii-cheie astăzi.
Rata anuală a inflaţiei a tot crescut şi a depăşit 5%, unii analişti anticipând deja că la finalul anului 2021 poate ajunge la 7% sau chiar peste acest nivel, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR, de 2,5%+/-1 pp, şi au apărut şi presiuni pe cursul de schimb, în timp ce BNR a stat în expectativă şi a menţinut de la începutul anului până acum dobânda-cheie la minimul istoric de 1,25%, mizând pe controlul lichidităţii din piaţa interbancară.
Pe de altă parte, alte bănci centrale, chiar din regiune, au început să înăsprească politica monetară şi să treacă la majorări de dobânzi, în contextul creşterii inflaţiei la nivel internaţional, mişcări care nu pot să fie ignorate de BNR.
» Aflați mai multe informații aici.