Dorel-Gheorghe Acatrinei (AUR): Ajunge! stop creșterii prețurilor la energie și gaze!
Costul gazelor e la un nivel record pentru acest moment al anului și continuă să se poziționeze pe un trend ascendent, în timp ce România, unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, avînd posibilitatea să mai și vândă, a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la energie, gaze, benzină și motorină, ceea ce se va reflecta în economie. Mai mult decât atât, cceastă creștere riscă să afecteze revenirea după criza generată de pandemia de coronavirus. În acest context, deputatul AUR, Gheorghe Acatrinei, solicită ministrului Energiei, Viorel Popescu, să răspundă în fața românilor:
Ce soluții aveți pentru stoparea creșterii prețurilor la energie si gaze și exploatarea resurselor interne, având în vedere că în anul 2020 ați anunțat o scădere a prețului energiei, iar România era prezentată ca fiind o țară cu independență energetică?
Cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România în prag de sezon rece la o creștere a facturilor de circa 80%. În acest timp producția internă continuă să scadă lucru care nu dă timp pentru aprovizionarea depozitelor pentru iarnă. Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariile prin inflaţie. Deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii și chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale.
”Nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil câtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezentate mai sus care distorsionează piața energiei și câtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc și respectarea obligațiilor asumate de firmele străine care au obținut drepturi asupra resurselor românești”, a declarat deputatul Acatrinei.
Aceste scumpiri vin pe fondul înghețării salariilor pe întreg anul 2021 și a lipsei măsurilor eficiente pentru susținerea IMM-urilor pe perioada crizei pandemice. În schimb, pe de altă parte, avem creşteri foarte mari la facturile de energie şi gaze naturale, care aproape s-au dublat și creșteri semnificative la prețul carburanților și a alimentelor care se scumpesc de la o zi la alta.
Rapoartele ANRE arată o situație alarmantă pe piața gazelor. Astfel, în primele 5 luni consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 30%, exporturile de gaze din România au crescut ce cca. 20 de ori, iar producția internă a scăzut.
Pe piețele internaționale prețul a explodat de la 18 euro pe MWh primul trimestru al anului iar pentru ultimul trimestru au ajuns la 47 euro MWh. Analiza prețurilor din noile abonamente lansate de furnizori de gaze arată că scumpirile cu care s-ar putea confrunta populația sunt de 80% față de anul trecut.