Avocatul Poporului atacă la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență care modifică Legea educației naționale
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență a Guvernului 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale 1/2001, potrivit Agerpres.
Avocatul Poporului susține în sesizare că ordonanța aduce atingere prevederilor articolului 1 alineatul 5, coroborate cu cele ale articolului 141 din Constituție, cât și ale articolului 16 alineatul 1, articolului 32 și articolului 49 din Constituție.
În ceea ce privește motivele de neconstituționalitate, Avocatul Poporului precizează că art. 84 alin. (17) și alin. (18) din Legea educației naționale prevede „decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier”. Aceasta arată că pentru mulți elevi care sunt nevoiți să folosească mijloacele de transport în comun zilnic pentru a ajunge la școală costul lunar poate fi destul de ridicat.
„Pentru ca destinatarii normei să beneficieze de drepturile concretizate în măsura de protecție instituită, și anume gratuitatea la serviciile publice de transport, trebuie văzut dacă protecția oferită elevilor în privința realizării dreptului lor la învățătură este concretă și efectivă, nu teoretică sau iluzorie.
În concordanță cu această interpretare, constatăm că, în cauză, protecția oferită elevilor în privința realizării dreptului lor la învățătură devine iluzorie, întrucât pentru a beneficia de aceasta intervine un criteriu independent de voința beneficiarilor normei, precum existența sau inexistența unor servicii publice de transport.
Ca urmare, această situație care se poate ivi în practică este de natură să determine o diferență de tratament juridic, pe criterii independente de voința beneficiarilor normei, și care, pentru motivele ce urmează a fi expuse, nu își găsesc o justificare obiectivă și rezonabilă. (…)
Or, în condițiile în care nu există certitudine cu privire la serviciile publice de transport, această categorie de elevi se află în imposibilitatea obiectivă de a beneficia de gratuitate, fiind obligați să suporte, chiar și parțial, cheltuielile de transport pentru deplasarea în localitatea unde sunt școlarizați.
Stabilirea unui asemenea criteriu, aleatoriu și exterior conduitei persoanei, și anume organizarea sau nu a unui serviciu de transport public pe ruta utilizată pentru deplasarea la unitatea de învățământ, este în contradicție cu principiul egalității în fața legii, consacrat de art. 16 alin. (1) din Constituție, conform căruia, în situații egale, tratamentul juridic aplicat nu poate fi diferit.
Prin urmare, se pune sub semnul întrebării însăși realizarea efectivă a dreptului la învățătură, în condițiile în care, deși teoretic toți elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport, în realitate, acolo unde există rute care nu sunt acoperite de serviciile publice de transport, elevii beneficiază doar de o decontare, care poate fi și parțială, a sumelor plătite pentru asigurarea transportului, fiind nevoiți să suporte o parte din cheltuielile de transport.
În aceste condiții, observăm că acești elevi sunt tratați diferit în privința realizării acelorași drepturi fundamentale, punându-se sub semnul întrebării însăși realizarea efectivă a acestor drepturi.”, scrie în sesizarea Avocatului Poporului.
Întreaga motivare a doamnei Renate Weber împotriva Ordonanței de Urgență care modifică Legea educației naționale poate fi accesată aici.