Mediul online…oportunitate sau inconvenient social în 2021? – CRITICII.RO
2021 ne găsește mai prezenți ca niciodată în mediul online. Atât pandemia, cât și evoluția tehnologiei și a device-urilor ne-a constrâns să socializăm mai mult digital. Job-urile, cursurile sau evenimentele s-au transpus în mediul online, împiedicând interacțiunea umană. Se dorește digitalizarea, robotizarea și diminuarea efortului uman pentru a realiza rapid anumite acțiuni, ce în mod normal necesitau timp, resurse sau efort.
Această digitalizare masivă indusă populației în ultima perioadă poate aduce beneficii sau o tulburare a condiției umane?
Fiecare persoană poate resimți efecte negative atât la nivel psihic, cât și fizic. Psihicul este definit ca un ansamblu de emoții, trăiri, personalități și percepții. Fizicul fiecărei persoane este un fenomen complex ce ajută la satisfacția personală de a fi alături de celălalt, de a comunica prin limbajul corpului, de a se simți sănătos și de a reacționa la anumite impulsuri sau situații.
Digitalizarea este lipsită de orice emoție sau trăire omenească. Așadar, cum mai putem avea satisfacția de a îmbrățișa pe cel drag, de a avea activități comune cu celelalte persoane sau a simți căldura sufletească a părinților?
Evoluția copilului prin digitalizarea în masă poate fi afectată atât la nivel psihic, cât și fizic. Elemente fundamentale pot fi omise prin interacțiunea digitală. Spiritul de echipă, ajutorul oferit la nevoie, spontaneitatea sau activitatea fizică pot fi câteva dintre elementele necesare formării unei persoane la început de viață. Conform unui studiu realizat de ONG-ul Salvați Copiii, pe un eșantion de 1156 de copii din categoria de vârstă 12-17 ani, ce utilizează internetul, aceștia au concluzionat următoarele: 31% dintre copii au petrecut mai puțin timp cu familia și au avut un interes mai scăzut pentru activitățile școlare, 54% dintre copii au fost deranjați și supărați în procesul de comunicare online, 61% au afirmat că se simt inconfortabil ca urmare a ceea ce au văzut pe internet, precum conținutul violent sau cel sexual, 43% dintre aceștia au văzut sau au primit mesaje cu conținut sexual în mediul virtual, iar mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor, printre care 47,6% verificând veridicitatea faptelor uneori, rar sau deloc.
În ceea ce privește adulții dependența de internet are efecte negative asupra sănătății și asupra evoluției relațiilor dintre ei. Studiile arată că persoanele cu vârstă între 39 de ani și 50 de ani au experimentat oboseala și lipsa odihnei, din cauza utilizării internetului în mod regulat. De asemenea, adulții au simțit emoții precum anxietate, timiditate, izolare socială, schimbări de comportament, sentiment de singurătate, precum și efecte fizice cum ar fi dureri de cap, malnutriție, afecțiuni oftalmologice, fluctuații de greutate și igienă personală precară.
Așadar, utilizarea mediului online atât de către copii, cât și de adulți poate afecta viața acestora și le poate disturba evoluția indiferent ce vârstă ar avea. Moderația este soluția în ceea ce privește digitalizarea și echilibrul pe care îl putem avea între viața socială și mediul online. Dacă fiecare dintre noi ar încerca să conștientizeze efectele negative pe care le deține mediul digital,