Diferența dintre bogați și săraci în fața coronavirusului: 53% din vaccinurile anti-Covid pentru 14% din populația lumii
Țările bogate își fac depozite cu doze de vaccinuri anti-Covid, în timp ce oamenii care trăiesc în țările sărace nu au acces la el, avertizează o coaliție a organismelor pentru apărarea drepturilor omului.
foto: Profimedia
The People’s Vaccine Alliance spune că aproape 70 de țări cu venituri mai mici vor putea vaccina doar una din 10 persoane. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Oxford-AstraZeneca s-a angajat să ofere 64% din dozele sale oamenilor din țările în curs de dezvoltare, potrivit BBC News, citat de digi24.ro.
Se fac demersuri pentru ca accesul la vaccinuri să fie echitabil în toată lumea. Mecanismul COVAX, pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri împotriva Covid-19, a reușit să asigure 700 de milioane de doze de vaccinuri care să fie distribuite în 92 de țări cu venituri mai mici, care s-au înscris în program.
Dar chiar și cu acest plan, The People’s Vaccine Alliance – o rețea de organizații, între care și Amnesty International, Oxfam și Global Justice Now – spune că nu este suficient, iar companiile farmaceutice ar trebui să-și împărtășească tehnologia lor pentru a fi asigurată o producție mai mare.
Analiza acestei coaliții a constatat că țările bogate au cumpărat suficiente doze pentru a-și vaccina întreaga populație de trei ori, dacă toate vaccinurile sunt aprobate pentru utilizare. Canada, de exemplu, a comandat suficiente vaccinuri pentru a-și vaccina fiecare cetățean de cinci ori, spune The People’s Vaccine Alliance.
Și chiar dacă națiunile bogate reprezintă doar 14% din populația lumii, acestea au cumpărat până la 53% din cele mai promițătoare vaccinuri de până acum.
„Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin salvator doar din cauza țării în care trăiește sau a sumei de bani din buzunar”,