80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. Claudiu Târziu: „Acești eroi și martiri au fost masacrați pentru că și-au mărturisit crezul național, identitatea și dragostea față de Țara-Mamă”
Astăzi s-au împlinit 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (nordul Bucovinei), supranumit și Katyn-ul românesc, când peste 3000 de martiri români au fost masacrați de sovietici. Senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a depus o coroană de flori la monumentul-clopotniță ridicat în pădurea Varnița în memoria românilor uciși mișelește la 1 aprilie 1941.
„Ne aflăm într-un loc de jertfă. Fântâna Albă este un adevărat Katyn românesc. Aici a avut unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei noastre naționale. Cei 3000 de români uciși aici de grănicerii sovietici în urmă cu 80 de ani nu au avut nicio vină decât cea de a fi fost români și de a fi dorit să se repatrieze dincolo de granița dictată de Hitler și Stalin. Au fost masacrați pentru că și-au mărturisit crezul național, identitatea și dragostea față de Țara-Mamă.
Ei sunt eroi și martiri, deopotrivă. Martiri ai Bisericii și eroii ai Neamului. Pomenindu-i astăzi și de fiecare dată, nu înseamnă că le facem lor vreo cinste, ci căutăm o sursă de putere în exemplul lor de curaj, în demnitatea lor, în coloana lor vertebrală. Ei nu s-au temut, au venit în calea gloanțelor.
Dumnezeu să odihnească sufletele martirilor noștri de la Fântâna Albă! Amintirea lor din neam în neam! Să ne rugăm pentru ei și, deopotrivă, să ne rugăm pentru noi toți!”, a declarat senatorul Claudiu Târziu.
Prezent în regiunea Cernăuți, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României a avut întâlniri de lucru cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei, abordând aspecte de actualitate ale problematicii identitare, culturale și educaționale.