7 teste de screening esențiale pentru bărbați

Măsurarea tensiunii arteriale, PSA și examenul clinic al prostatei, colonoscopia, testul pentru testosteron, determinarea glicemiei, măsurarea colesterolului și screeningul pentru glaucom sunt teste pe care bărbații e bine să le facă, mai ales după ce trec de 35 de ani.

Măsurarea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială trebuie verificată cel puțin o dată la doi ani. Dacă numărul de sus (numărul sistolic) este de la 120 la 129 mm Hg, iar numărul de jos (numărul diastolic) este mai mic de 80 mm Hg, ar trebui ca tensiunea să fie verificată în fiecare an. Dacă ai diabet zaharat, boli de inimă, probleme cu rinichii sau alte afecțiuni, poate fi necesar să îți verifici tensiunea arterială mai des.

Dacă numărul de sus este de 130 sau mai mare sau numărul de jos este de 80 sau mai mare, urmează recomandările medicului în ceea ce privește reglarea tensiunii arteriale. De obicei, se indică o dietă cu mai puțină sare, renunțarea la fumat, exercițiu fizic regulat, iar în unele cazuri e nevoie și de medicație. Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la complicații, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, anevrismul, insuficiența cardiacă, demența sau sindromul metabolic, scrie doc.ro.

PSA și examenul clinic al prostatei

În ceea ce privește analizele pentru prostată, poate fi nevoie de: examinare digitală rectală, urocultură (analiză de urină), cistoscopie, ecografie abdominală, ecografie prostatică transrectală, PSA, RMN și CT.

Analiza PSA măsoară nivelul antigenului specific prostatic (PSA) din sângele unui bărbat, valorile crescute sugerând în general prezența cancerului de prostată (cu cât nivelul PSA este mai ridicat, cu atât prezența cancerului este mai probabilă). Autoritățile de sănătate europene recomandă ca testul PSA să fie utilizat la bărbații trecuți de 50 de ani fără risc de cancer la prostată și la cei trecuți de 45 de ani care au un istoric familial de cancer de prostată.

 » sursa: www.replicaonline.ro