5 probleme grave ale Ministerul Mediului, în vizorul unui senator AUR. Unde ajunge lemnul României
Stoparea defrișărilor ilegale și despădurirea accelerată a pădurilor României a devenit un subiect intens dezbătut în spațiul public. Totuși, prioritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu vizează modificarea cadrului legislativ în domeniu, restructurarea unor instituţii sau reoperaţionalizarea SUMAL. În acest context, senatorul AUR, Ionuț Neagu, adresează minstrului Mediului, Barna Tanczos, 5 întrebări esențiale cu privire la ameliorarea situației în domeniul forestier, stoparea defrișărilor ilegale și a exporturilor de masă lemnoasă din România.
Neagu solicită un răspuns cu privire la măsurile urgente și inițiativele concrete aleMinisterului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și care au fost, în ultimii 10 ani, suprafețele acoperite cu păduri din țara noastră.
”În ultimele 9 luni, care au fost măsurile urgente și inițiativele concrete ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea stopării urgente a defrișărilor ilegale din România, a elaborării, aprobării și punerii în practică a unor politici silvice conforme interesului național și priorităților de mediu ale țării. Rugăm ca răspunsul să vizeze și măsurile privind reoperaţionalizarea Sistemului Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL. Care au fost, către data de 1 ianuarie a fiectărui an din intervalul 2010-2021, suprafețele acoperite cu păduri din țara noastră în hectare și procentual raportat la ansamblul teritoriului național”, declară senatorul Neagu.
Este cunoscut că anterior SUMAL – Sistemului Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase, a fost efectiv blocat și subfinanțat.
Totodată, senatorul AUR, întreabă în numele românilor de pretutindeni care a fost numărul de hectare de pădure defrișate în ultimii 10 ani, care a fost costul împăduririlor sau reîmpăduririlor, defalcat pe fiecare județ din România, dar ce cantitatăți de masă lemnoasă a fost exportată din România.
„În intervalul 2010-2020, care a fost numărul de hectare de pădure defrișate, precum și numărul de hectare împădurite sau reîmpădurite în țara noastră defalcat pe fiecare județ al țării, costul acestora și sursele mijloacelor financiare implicate. Solicit răspunsul în scris la cele 4 probleme enunțate mai sus, alături de: care au fost cantitățile totale de masă lemnoasă exportată din România și cum s-au distribuit aceste cantități în fiecare din ultimii ani pe fiecare țară de destinație„, punctează Neagu.
În România se taie anual peste 31 milioane de metri cubi de lemn din care mai mult de 20 de milioane sunt tăieri ilegale. Spre exemplu: codrii Bucovinei sunt exploatați în mod ilegal și irațional de companii străine ce au găsit în România nu doar păduri ieftine, ci și guverne ieftine ce le protejează interesele. Cetățeni onești, jurnaliști responsabili și anchetatori independenți au demonstrat existența unor grupuri infracționale organizate specializate în deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială şi tăiere fără drept de arbori. Pădurile sunt o resursă prețioasă și regenerabilă a țării, așa că trebuie exploatate, dar sustenabil și rațional și în interesele cetățenilor români.