100.000 de euro pentru firmele care au grijă de mediul înconjurător: ce e programul Electric Up

Ministrul Economiei a anunțat că statul stabilește ultimele detalii pentru programul Electric Up, unul prin care firmele pot primi până la 100.000 de euro, fonduri nerambursabile.

Guvernele sunt presate să vină cu soluții inteligente prin care să se asigure că poluarea e redusă, iar mediul înconjurător e protejat. În mai toată lumea, se caută alternative de energie, iar panourile solare și-au dovedit utilitatea în multe situații.

Așa a luat naștere ideea de a veni cu Electric Up, un program guvernamental prin care aproximativ 1.000 de firme românești vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 100.000 de euro fiecare. Trebuie doar să se angajez că vor instala panouri solare de producere a energiei și stații de încărcare (charger) pentru mașinile electrice.

Cum funcționează programul Electric Up

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că programul va fi pus pe picioare chiar luna aceasta.

„O să aveți în două săptămâni programul Electric Up, prin care puteți obține un grant de 100.000 de euro maxim, pentru a instala 100 kW la dvs., pe acoperișul halei dvs. Poate nu sunt suficienți, dar 100kW sunt maximum pe care legislația românească îi permite fără autorizație. Avem 100 de milioane de euro pentru început, pentru a vedea cum funcționează acest program”, a spus ministrul Economiei.

Programul e reglementat și implementat în baza Ordonanței de Urgență 159/2020. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 8 septembrie.  Firmele care doresc să primească suma nerambursabilă trebuie să se asigure că bifează toate cerințele:

  • instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Naționa
  •  instalarea staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Dacă programul se va dovedi util și-și va atinge scopul, atunci statul ar putea scoate și mai mulți bani din buzunar pentru astfel de inițiative. Totul depinde însă de contextul economic și de interesul pe care-l arată autoritățile pentru astfel de soluții inteligente.