Ziua Educației: 60% dintre cadrele didactice folosesc materiale alternative în completarea programei școlare
Peste jumătate dintre elevi au lucrat cu materiale alternative și/sau individual pentru a aprofunda noțiunile predate în lunile de școală online, arată sondajul Editurii Didactica Publishing House realizat cu ocazia Zilei Educației, care se sărbătorește anual pe 5 octombrie. Printre materialele cele mai folosite se numără fișe și caiete de lucru, jocuri interactive de tip trivia sau de storytelling, cutii/materiale pentru experimente, dar și cărți. 32% dintre părinți au declarat că au alocat un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru achiziționarea de materiale educaționale alternative, iar 12% peste 300 de lei.
“Am remarcat o creștere de 15% față de perioade similare ale anilor trecuți în cererea de cărți și materiale educaționale, care în mod obișnuit se comandau mai ales pentru lucrul suplimentar la clasă. Vedem o creștere notabilă– 20% – pe segmentul de carte și materiale pentru preșcolari, cu clienți finali părinți, semn că mulți au petrecut mult mai mult timp acasă și au căutat să fructifice acest timp cu activități educative“, a precizat Florentina Ion, manager și fondator al Editurii DPH.
De altfel, datele sondajului arată, de asemenea, că peste 60% dintre părinți au lucrat alături de copii la aprofundarea noțiunilor predate la clasă. În procent de peste 90%, dascălii consideră ajutorul dat de părinți copiilor important și foarte important în asimiliarea cunoștințelor predate.
De asemenea, atât cadrele didactice, cât și părinții consideră că noua realitate din sistemul de învățământ grăbește procesul de digitalizare, iar dezvoltarea unor platforme educaționale adaptate la programa de învățământ, cu resurse complete și complexe, dar și instrumente de evaluare, ar fi o soluție care ar îmbunătăți procesul educațional. De altfel, sondajul arată că 40% dintre învățători și profesori consideră că școala online poate fi integrată în sistemul tradițional,