Zelenski vrea ca Occidentul sa avertizeze dur Rusia in legatura cu minarea barajului Nova Kakhovka

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului sa avertizeze Rusia sa nu arunce in aer barajul Nova Kakhovka, ceea ce ar duce la inundarea unei zone intinse din sudul Ucrainei, informeaza Reuters.

Intr-un mesaj televizat, Zelenski a spus ca fortele ruse au minat barajul si planuiau sa-l arunce in aer.

„Acum, toata lumea trebuie sa actioneze decis si rapid pentru a preveni un nou atac terorist rusesc. Distrugerea barajului ar insemna un dezastru pe scara larga”, a spus el.

Rusia a acuzat Kievul la inceputul acestei saptamani ca planuieste sa distruga barajul, in ceea ce oficialii ucraineni au numit un semn ca Moscova ar putea sa-l arunce in aer si sa dea vina pe Kiev. Niciuna dintre parti nu a prezentat dovezi care sa sustina acuzatiile aduse.

Fluviul Nipru traverseaza Ucraina si pe alocuri are cativa km latime. Ruperea barajului ar putea duce la inundarea asezarilor aflate in aval, spre orasul Herson, pe care fortele ucrainene spera sa-l recucereasca. De asemenea, ar distruge sistemul de canale care iriga o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o in 2014.

Un incident similar a avut loc in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand un alt baraj urias, situat in amonte, ar fi fost dinamitat, spun istoricii ucraineni, de catre sovietici, in timp ce trupele lor se retrageau, provocand inundatii care au maturat sate si au ucis mii de oameni.

Zelenski le-a cerut liderilor mondiali sa arate clar ca aruncarea in aer a barajului va avea aceleasi consecinte „ca si utilizarea armelor de distrugere in masa”.

Fortele ucrainene avanseaza de-a lungul malului fluviului, incercand sa recucereasca orasul Herson si sa incercuiasca trupele ruse.

Ucraina a impus o secretizare a informatiei de pe frontul din Herson, dar comandantul rus Serghei Surovikin a declarat saptamana aceasta ca situatia din zona este „deja dificila” si Rusia „nu exclude decizii dificile” acolo.

Potrivit trupelor ucrainene, in ultimele saptamani a avut loc o reducere vizibila a focurilor de obuze din pozitiile rusesti, ceea ce ar putea insemna ca trupele rusesti raman fara munitie si fara echipament.