ROPRES

Zelenski susţine legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex

Distribuiți acest articol!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat în favoarea legalizării parteneriatelor între persoane de acelaşi sex, ca răspuns la petiţia online intitulată „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”, relatează CNN.

Peste 28.000 de oameni au semnat petiţia online, de la începutul lunii iunie. Preşedintele Ucrainei a explicat că, în timp ce ţara se află în război, este imposibil ca parteneriatele între persoanele de acelaşi sex să se legalizeze, fiindcă ar încălca Constituţia, conform CNN.

„Codul familiei al Ucrainei defineşte familia ca unitatea primară şi principală a societăţii. O familie este formată din persoane care locuiesc împreună, sunt legate prin viaţa comună, au drepturi şi obligaţii reciproce. Potrivit Constituţiei Ucrainei, căsătoria se bazează pe consimţământul liber al unei femei şi al unui bărbat (articolul 51)”, a comunicat Zelenski pe site-ul preşedinţiei. „Constituţia Ucrainei nu poate fi schimbată în timpul unei legi marţiale sau în perioada stării de urgenţă (articolul 157 din Constituţia Ucrainei)”. În ciuda obstacolelor, Zelenski a afirmat că va lucra cu miniştrii săi pentru a „asigura drepturile şi libertăţile” tuturor ucrainenilor.

„În acelaşi timp, Guvernul a elaborat soluţii privind legalizarea parteneriatului civil înregistrat în Ucraina, ca parte a lucrărilor de stabilire şi asigurare a drepturilor şi libertăţilor omului”, a mai adăugat el. „În lumea modernă, nivelul societăţii democratice se măsoară, printre altele, prin politica de stat care vizează asigurarea egalităţii în drepturi pentru toţi cetăţenii. Fiecare cetăţean este o parte inseparabilă a societăţii civile”, a mai spus Zelensky. Toţi oamenii sunt liberi şi egali în demnitatea şi drepturile lor”, a mai adăugat preşedintele Ucrainei.

Potrivit legii ucrainene, orice petiţie care strânge mai mult de 25.000 de semnături declanşează automat luarea în considerare a preşedintelui.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...