Zelenski promite o ”răzbunare teribil de justă” după descoperirea unei gropi comune cu sute de cadavre, în Izium FOTO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri, 16 septembrie, soldații ruși că sunt nişte ”ucigaşi” şi ”torţionari”, după descoperirea a sute de corpuri îngropate sumar într-o pădure din apropiere de Izium, oraş recent recucerit de ucraineni, relatează AFP.

”Rusia nu lasă în urmă decât moarte şi suferinţă. Ucigaşi. Torţionari. Lipsiţi de tot ceea ce este uman”, a declarat Zelenski pe Telegram, promiţând o ”răzbunare teribil de justă”.

El a făcut referire la ”peste 400 de corpuri” descoperite în acest loc de înmormântare în masă în apropiere de Izium, ”cu urme de tortură, copii, persoane care au murit din cauza loviturilor cu rachete, combatanţi ai forţelor armate ucrainene”.

La faţa locului, anchetatori ucraineni au început vineri exhumarea corpurilor în această pădure de lângă Izium, unde 443 morminte au fost descoperite, inclusiv o groapă comună cu corpurile a 17 soldaţi ucraineni, potrivit lui Oleg Kotenko, responsabil guvernamental pentru căutarea persoanelor dispărute.

Doi bărbaţi în salopete albe săpau acolo vineri în pământul nisipos, lângă o cruce pe care era inscripţionat: ”armata ucraineană, 17 oameni. Izium, de la morgă”, potrivit jurnaliştilor AFP aflaţi la faţa locului.

Cel puţin un cadavru, exhumat dintr-un alt mormânt, a fost găsit cu mâinile legate cu frânghie la spate. A fost imposibil de stabilit imediat dacă este vorba despre un civil sau un militar, cadavrul fiind în stare avansată de degradare.

”Fiecare caz în parte va face obiectul unei anchete şi va fi examinat în mod corespunzător în cadru legal”, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, citat de Reuters.

Peste 200 de cruci de lemn se puteau vedea dispersate în cimitirul improvizat în pădurea de lângă Izium.

Aceste morminte au fost săpate în timpul luptelor când oraşul a fost ocupat de forţele ruse în martie şi în timpul ocupaţiei ruse, care s-a încheiat săptămâna trecută, a indicat Kotenko. În unele morminte s-ar putea afla mai multe cadavre.

”Mormintele care nu au trecute nume sunt cele ale oamenilor (găsiţi) pe stradă”, a precizat Kotenko, potrivit căruia aici sunt şi ”mulţi oameni care au murit de foame”. ”Această parte a oraşului era izolată, fără aprovizionare. Oamenii erau blocaţi, nimic nu funcţiona”.

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului a indicat imediat că doreşte să trimită o echipă la Izium pentru ”stabilirea circumstanţelor morţii acestor persoane”.

Şeful poliţiei ucrainene, Igor Klimenko, a anunţat descoperirea a zece ”săli de tortură” în localităţile recucerite de la ruşi în regiunea Harkov (nord-est) – şase la Izium şi două în oraşul Balaklia.