Zelenski condamnă atacul Rusiei asupra orașului port Odesa soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, potrivit ultimului bilanț al autorităților ucrainene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept „absolut josnic” vineri atacul Rusiei asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, soldat cu cel puţin 20 de morţi şi peste 70 de răniţi, conform ultimului bilanţ făcut public de autorităţile ucrainene, informează AFP conform Agerpres.

„Un atac absolut josnic din partea acestor nemernici: două rachete, iar cea de-a doua chiar în momentul în care salvatorii şi medicii ajungeau la locul atacului”, a spus Zelenski în discursul său video zilnic.

Un atac cu rachete balistice a lovit vineri o zonă rezidenţială din Odesa, port la Marea Neagră, ucigând cel puţin 20 de persoane şi rănind peste 70, în cel mai sângeros atac al Moscovei din ultimele săptămâni, au declarat oficialii ucraineni, citaţi de Reuters.

Două rachete Iskander-M lansate din peninsula Crimeea ocupată de ruşi au avariat infrastructura civilă şi liniile de alimentare cu gaz şi electricitate în oraşul din sudul ţării, a declarat guvernatorul regiunii Oleh Kiper la televiziunea naţională.

Unii locuitori din Odesa nu aveau vineri gaze şi electricitate în urma acestor atacuri, a spus el.

„Explozia a fost foarte puternică, mai ales a doua… Aceasta este o racheta foarte puternică care zboară din Crimeea ocupată în câteva minute”, a declarat Kiper.

Un medic şi un salvator au fost ucişi de o a doua rachetă după ce s-au grăbit să ajungă la faţa locului pentru a veni în ajutorul persoanelor rănite în primul atac. Zeci de persoane au suferit răni grave, a adăugat Kiper.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi un „răspuns corect” din partea forţelor ucrainene pentru ceea ce a spus că a fost un atac „josnic” asupra unui oraş care a fost atacat de drone sau rachete ruseşti aproape în fiecare zi în această lună.

„Forţele noastre de apărare vor face cu siguranţă totul pentru a se asigura că ucigaşii ruşi simt răspunsul nostru corect”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Locuitorii s-au grăbit să doneze sânge, creând cozi la centrele medicale. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu la nivel local în Odesa.

O facilitate de recreere cu trei etaje a fost distrusă în atac, precum şi cel puţin 10 case particulare, a precizat comandamentul militar din sud.

Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene, a fost mult timp ţinta atacurilor ruseşti, în special după ce Moscova a renunţat la un acord negociat de ONU care permitea traversarea în siguranţă a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.