Zelenski cere Occidentului să protejeze Ucraina la fel cum a protejat Israelul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților Ucrainei să o protejeze în același mod în care au reușit să protejeze Israelul de atacul aerian din partea Iranului, transmite BBC.

În discursul său de seară, Zelenski a declarat că, după atacul iranian, „întreaga lume a văzut din acțiunile aliaților pe cerul Israelului și al țărilor vecine cât de cu adevărat eficientă poate fi unitatea în apărarea împotriva terorii, dacă la baza unității se află o voință politică suficientă”.

“Israelul nu este membru al NATO și nu a fost nevoie de nimic asemănător cu activarea articolului 5 [din Carta NATO privind apărarea colectivă a tuturor membrilor alianței]. Și nimeni nu a fost atras în război. Pur și simplu au ajutat la protejarea vieții.

(Dronele) “Shahed” pe cerul Ucrainei sună exact la fel ca pe cerul din Orientul Mijlociu. Balistica lovește la fel peste tot, dacă nu le dobori. Cerul Europei ar fi putut primi de mult timp exact tipul de protecție de care este nevoie dacă, în același mod, Ucraina ar fi avut un sprijin similar și deplin din partea partenerilor săi în doborârea dronelor și rachetelor. Teroarea trebuie să piardă pretutindeni și complet, nu undeva mai mult, iar altundeva mai puțin”.

Zelenski a adăugat că va discuta această problemă cu partenerii Ucrainei.

În noaptea de duminică spre luni, Iranul a tras peste 300 de rachete și drone spre Israel. Potrivit armatelor israeliene și occidentale, apărarea aeriană a Israelului și a aliaților săi, susținută de avioane militare din Statele Unite, Marea Britanie și Franța, a doborât 99% dintre aceste proiectile.