Zelenski cere din nou, în Parlamentul Canadei, închiderea spaţiului aerian pentru ca Ucraina să nu mai fie bombardată

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că 97 de copii ucraineni au fost ucişi până în prezent în războiul declanşat de Federaţia Rusă în 24 februarie. Într-un discurs adresat Parlamentului Canadei Zelensky a cerut din nou „naţiunilor prietene” Ucrainei să asigure închiderea spaţiului aerian al Ucrainei, arătând că unele naţiuni pe care Ucraina le consideră prietene au cerut poporului ucrainean „să mai reziste un pic”. Parlamentarii şi alţi oficiali canadieni reuniţi pentru a asculta mesajul preşedintelui ucrainean au aplaudat în picioare, minute în şir, la finalul mesajului preşedintelui Zelensky.

Adresându-se Guvernului şi Parlamentului Canadei, marţi la ora 11:30, ora Canadei (ora17:30 ora Ucrainei), liderul de la Kiev le-a cerut canadienilor să îşi imagineze viaţa lor dacă ţara le-ar fi bombardată, să îşi imagineze cum le-ar explica celor mici ce se întâmplă.
„Înainte să încep, aş dori să înţelegeţi sentimentele mele şi pe cele ale ucrainenilor, atât cât este posibil. Sentimentele noastre din ultimele 20 de zile, 20 de zile de agresiune pe scară largă ale Federaţiei Ruse după 8 ani de lupte în Donbass. Vă imaginaţi ca voi, copiii voştri, să auziţi exploziile puternice, bombardamente asupra caselor voastre, asupra oraşelor. Vă imaginaţi pe dvs, pe copiii dvs trăind asta? (…) Ştiţi că e un război al cărui scop este să-ţi anihileze ţara, să-ţi subjuge poporul. (…) Ştiţi câţi oameni au murit deja. Cu ce cuvinte le-aţi putea explica copiilor agresiunea pe scară largă care se întâmplă în ţara voastră? Au bombardat şcoli, au distrus grădiniţe, cum s-a întâmplat în oraşele noastre”, şi-a început Volodimir Zelenzki discursul transmis oficialilor canadieni
Acesta a vorbit despre situaţia localnicilor din Mariupol care „aproape au rămas fără mâncare şi fără apă” şi care suferă din cauza bombardamentelor, fără căldură, fără mijloace de comunicare, căutând adăpost în buncăre.
Potrivit liderului ucrainean, 97 de copii au murit din cauza acestui război şi mai multe familii au fost ucise.
„Fiecare noapte este oribilă, ruşii bombardează cu toate tipurile de artilerie. Ţintesc infrastructură civilă, ţintesc clădiri. Vă imaginaţi un incendiu la o centrală nucleară? Pentru că asta este ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră. În fiecare oraş în care (ruşii – n.r.) intră dau jos steagul ucrainean. Vă imaginaţi ca cineva să dea jos steagurile canadiene în Montreal sau în alte oraşe ale Canadei? Ştiu că cu toţii sprijiniţi Ucraina. Suntem prieteni, dar aş vrea să înţelegeţi ce simţim noi în fiecare zi. Vrem să trăim şi să fim victorioşi. Vrem să învingem, de dragul vieţii. Vă imaginaţi să vă sunaţi prietenii, naţiunile prietene şi să îi rugaţi: „Închideţi cerul, închideţi spaţiul aerian, vă rugăm opriţi bombele!”. Câte rachete de croazieră trebuie să mai cadă peste oraşele noastre înainte ca acest lucru să se întâmple? (…) Când vorbim cu partenerii noştri, ne spun: mai rezistaţi un pic”, a afirmat preşedintele ucrainean.
Acesta a precizat că unii vorbesc despre tentativa de a evita escaladarea conflictului, însă Ucraina nu primeşte „răspunsuri clare” cu privire la dorinţa sa de a se alătura NATO.
„Este o situaţie de extrem de dificilă pentru noi, dar este de asemenea o situaţie care ne permite să vedem cine sunt adevăraţii noştri prieteni, în ultimele 20 de zile în cei opt ani anteriori”, a adăugat Zelensky.
El a subliniat că sprijinul primit de Ucraina nu a dus la sfârşitul războiului, arătând că Ucraina este „în mod constant bombardată” şi că atacurile ruseşti „distrug totul”.
„Nu cerem mult. Cerem dreptate, sprijin adevărat, care ne va ajuta să ne apărăm, să salvăm vieţi. Canada conduce aceste eforturi şi sperăm ca alte ţări să îi urmeze exemplul”, a mai spus Zelensky, subliniind din nou importanţa închiderii spaţiului aerian
La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau a anunţat noi sancţiuni impuse de Canada unor oficiali ruşi.
„Astăzi, aliniindu-le aliaţilor din Uniunea Europeană, vă pot anunţa că am impus sancţiuni severe pentru 15 noi oficiali ruşi, între care se numără lideri guvernamentali şi militari care sunt complici în acest război ilegal. Canada va continua să sprijine Ucraina cu echipament militar, dar şi cu ajutor financiar şi asistenţă umanitară şi vom fi acolo pentru a-i ajuta să construiască, odată ce agresorul va fi îndepărtat”, a anunţat Justin Trudeau.