Zelenski a sunat-o pe Ursula von der Leyen: Planul pus la cale de președintele Ucrainei și șefa Comisiei Europene

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat luni despre posibile „coridoare” alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean, relatează Reuters.

Rusia a renunţat în iulie la acordul susţinut de ONU care permitea cerealelor din Ucraina să fie trimise pentru export din trei porturi de la Marea Neagră. De atunci, Kievul a lansat ceea ce numeşte un coridor umanitar temporar în Marea Neagră pentru exportul de cereale, care trece prin vestul Mării Negre, prin apropiere de România şi Bulgaria.

Biroul lui Zelenski a declarat că el şi von der Leyen au convenit, de asemenea, să menţină un „dialog constructiv” privind eforturile de ridicare a restricţiilor la exportul de cereale impuse de unele dintre statele vecine Ucrainei.

„Am vorbit cu Ursula von der Leyen pentru a ne coordona poziţiile înainte de evenimente internaţionale majore. Am discutat despre rutele alternative pentru cereale şi am convenit să menţinem un dialog constructiv cu privire la eliminarea restricţiilor unilaterale impuse de statele membre şi să căutăm modalităţi de sprijinire a fermierilor ucraineni”, a postat Zelenski pe X.

„Sunt recunoscător Uniunii Europene pentru că a pregătit un program de sprijin financiar pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. Aşteptăm cu interes ca statele membre să îl sprijine”, mai spune Zelenski.

Aflat la Kiev, şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat luni că a propus Ucrainei un nou pachet multianual bilateral în cadrul Facilităţii europene pentru pace de până la 5 miliarde de euro pentru anul viitor. „Sper că vom putea ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului”, a mai spus el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.