Zelenski a semnat un decret prin care exclude oficial posibilitatea unor negocieri cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care exclude în mod oficial posibilitatea unor negocieri cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Decretul confirmă ”imposibilitatea de a purta negocieri cu preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin”, potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene.

De asemenea, decretul are trecută data de 30.09.2022, ziua în care Putin a anunţat că va anexa ilegal cele patru teritorii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse, respectiv Herson, Zaporojie şi Republicile Populare Doneţk şi Lugansk.

Decizia a fost luată drept răspuns la încercarea lui Putin de anexare a celor patru teritorii ucrainene, se arată în postarea de pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

”Este nevoie de două părţi pentru a negocia”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decretul de la Kiev.

El a susţinut că Rusia a vrut să rezolve problemele ”prin mijloace diplomatice paşnice” încă dinainte de încercarea Moscovei de a lansa o invazie la scară largă în februarie.”

”Acum fie vom aştepta schimbarea poziţiei actualului preşedinte, fie îl vom aştepta pe viitorul preşedinte al Ucrainei, care îşi va schimba poziţia în interesul poporului ucrainean”, a adăugat Peskov.

Parlamentul rus a oficializat anexarea ilegală a Rusiei, care încalcă dreptul internaţional. Decizia urmează aşa-ziselor referendumuri din cele patru regiuni ucrainene organizate de lideri susţinuţi de Rusia, care sunt ilegale conform dreptului internaţional şi care au fost denunţate de Ucraina şi liderii occidentali drept ”false”.