Zelenski a reușit să-i enerveze rău de tot pe Joe Biden și oficialii americani (Washington Post)

Jurnaliștii americani de la Washington Post susțin că discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reușit să-i enerveze foarte tare pe Joe Biden și restul liderilor americani prezenți la întâlnire.

Conform acestor surse, Biden s-a arătat extrem de deranjat din cauza faptului că Zelenski i-a luat la rost pe liderii occidentali pentru că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO. De asemenea, Joe Biden ar fi deranjat din cauza faptului că Zelenski ar fi cerut arme fără a discuta în prealabil.

Casa Albă confirmă tensiunile

Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă, Jake Sullivvan, a spus că Biden va fi „direct” cu Zelenski în timpul întâlnirii lor și va profita de această ocazie pentru a discuta sincer punctele de acord și dezacord în chestiuni precum solicitarea Ucrainei de rachete cu rază lungă de acțiune,

NATO va invita Ucraina să devină membră „atunci când aliații vor fi de acord că sunt îndeplinite condițiile”, a declarat Stoltenberg în timpul conferinței de presă cu Zelenski, reluând un limbaj dintr-un comunicat comun publicat marți.

„Astăzi ne întâlnim de la egal la egal. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, a adăugat el.

Zelenski i-a certat pe liderii NATO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reafirmat, miercuri, nemulţumirea privind lipsa de angajament din partea NATO, insistând că Ucraina ar fi trebuit să primească perspective clare de aderare, iar, conform unor surse, Grupul G7 va oferi doar angajamente de capabilităţi militare.

„Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război”, a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Referindu-se la presupusul plan al Grupului G7, anunţat marţi de cancelarul german Olaf Scholz, privind oferirea de garanţii de securitate Ucrainei, Zelenski a precizat că ar vrea garanţii privind admiterea în NATO. „Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar sunt necesare garanţii adresate Ucrainei spre o aderare la NATO, nu în locul aderării la NATO. Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO. Sunt încrezător că după război Ucraina va fi membră NATO. Vom face tot posibilul în acest sens”, a insistat Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde şi postului France24.