Xi Jinping îl avertizează în termeni duri pe Joe Biden: ‘Nu o să stăm cu mâinile încrucișate!’/ De la ce a început scandalul între China și SUA?

Secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a exprimat vineri preocuparea ţării sale faţă de „sprijinul direct şi indirect” pe care Beijingul îl oferă unor sectoare economice şi care „provoacă un exces de capacitate industrială chineză”, consemnează agenţia EFE, informează Agerpres.

Venită într-o vizită oficială în China în urma convorbirii telefonice dintre preşedinţii american şi chinez, Joe Biden şi Xi Jinping, Janet Yellen a participat la un eveniment la Camera de Comerţ americană în oraşul chinez Guangzhou (Canton), unde a criticat „supracapacitatea de producţie care excede semnificativ cererea internă a Chinei, precum şi ceea ce poate suporta piaţa mondială”.

Prin urmare, a mai reclamat responsabila americană, companiile din SUA au dificultăţi în a „concura în condiţii de egalitate” cu companiile chineze, ea invocând şi un raport al respectivei camere de comerţ care afirmă că o treime dintre companiile americane ce desfăşoară afaceri în China s-au confruntat acolo cu un „tratament discriminatoriu”.

Context tensionat pe axa China-SUA

Înainte de a pleca spre China, Yellen a asigurat că Washingtonul este „hotărât să dezvolte lanţuri de aprovizionare americane pentru vehiculele electrice şi energia solară” şi nu a exclus „alte posibile forme de a le proteja”, făcând astfel aluzie la posibila introducere de noi taxe vamale pentru unele produse chineze din aceste sectoare.

Însă Xi Jinping i-a transmis lui Joe Biden în convorbirea lor că Beijingul „nu va rămâne cu braţele încrucişate” dacă Washingtonul continuă să suprime „dreptul legitim la dezvoltare” al Chinei.