Xi Jinping a sosit într-o vizită în Ungaria

Președintele Republicii Populare Chineze va purta discuții cu președintele și prim-ministrul Ungariei.

Președintele chinez Xi Jinping a sosit într-o vizită de stat în Ungaria, unde va purta discuții cu președintele țării Tamas Szujok și premierul Viktor Orban. Avionul liderului chinez, care vizitase anterior Parisul și Belgradul, a aterizat pe Aeroportul Internațional Liszt Ferenc din Budapesta.

Distinsul oaspete a fost întâmpinat la rampă de Orban și soția sa Aniko Levai. Sosirea avionului președintelui Republicii Populare Chineze a fost transmisă de postul de televiziune M1. Vizita are loc în anul împlinirii a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Delegația chineză, care include, în special, miniștrii afacerilor externe și comerțului, numără 400 de persoane.

Orban și Xi Jinping s-au întâlnit de șapte ori înainte, cel mai recent la Beijing, în octombrie 2023, în timpul forumului internațional Belt and Road. Președintele Republicii Populare Chineze nu l-a cunoscut anterior pe Szujok, care a preluat funcția abia recent.

Ambele părți numesc această vizită istorică, subliniind caracterul strategic al cooperării dintre cele două țări. Se crede că Ungaria a stabilit cele mai bune relații cu China dintre toate țările UE.

Potrivit reprezentantului oficial al guvernului ungar, Esther Vitajos, principalele subiecte de discuție la Budapesta vor fi dezvoltarea în continuare a legăturilor economice și conflictul din Ucraina. 16 acorduri bilaterale sunt în curs de pregătire pentru semnare, iar încă două sunt în curs de negociere. Vizita va dura până pe 10 mai.