Volodimir Zelenski, despre neutralitatea Ucrainei: Poate fi discutată abia după eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski condiţionează neutralitatea ţării sale de eliberarea teritoriilor ocupate în prezent de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea.

Într-un interviu difuzat luni seara de postul de televiziune Al Arabiya, Volodimir Zelenski aifrmă că, în timp ce „ruşii insistă asupra neutralităţii”, pentru ucraineni „cel mai important este eliberarea Donbasului şi a tuturor teritoriilor ocupate temporar, precum şi a peninsulei Crimeea”. În afară de eliberarea întregii ţări, Zelenski insistă că, în vederea acceptării neutralităţii solicitate de Rusia, sunt necesare „garanţii de securitate pentru ca Ucraina să nu mai facă obiectul unor atacuri similare pe viitor, precum şi alte tipuri de arme în cazul unui război ca cel de acum”. Orice decizie în acest sens va fi supusă unui referendum, spune şeful statului ucrainean.

Zelenski acuză din nou Rusia că încearcă să fărâmiţeze Ucraina pe calea unro aşa-zise referendumuri în teritoriile ocupate, după modelul celui desfăşurat în 2014 privind anexarea Crimeei. În ceea ce priveşte negocierile cu Moscova, Volodimir Zelenski spune că negociatorii din delegaţia rusă „nu au capacitatea de a lua decizii, iar ultimul cuvânt îl va avea mereu (Vladimir, n. red.) Putin”, motiv pentru care cere să aibă un dialog direct cu liderul de la Kremlin.