Vladimir Putin intervine decisiv în războiul israeliano-palestinian: cinci convorbiri cu liderii din Orientul Mijlociu, inclusiv B. Netanyahu sau M. Abbas

Președintele rus Vladimir Putin va discuta luni despre conflictul palestiniano-israelian cu omologii săi din Iran, Siria, Egipt – Ebrahim Raisi, Bashar al-Assad și Abdel Fattah al-Sisi, precum și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul palestinian Mahmoud Abbas, a declarat consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov, relatează Interfax.

Rusia: „Avem o lovitură atât de puternică”

„Astăzi avem o lovitură atât de puternică – cinci conversații telefonice. Președintele a vorbit deja cu președintele Siriei și cu președintele Iranului”, a declarat el reporterilor. „În timpul zilei, vor exista mai multe contacte telefonice cu președinții Egiptului – Sisi, Palestina – Abbas, precum și cu premierul israelian Netanyahu”, a continuat Ușakov. După cum a menționat consilierul prezidențial, în timpul conversațiilor telefonice, Putin „își va exprima poziția și va asculta considerațiile relevante ale colegilor săi”.

Ușakov a menționat că poziția Moscovei față de criza palestiniano-israeliană este bine cunoscută. „Principalul lucru acum, în această situație, este să încetăm imediat focul și să începem procesul de soluționare politică”, a spus el. „Acum este necesar să luăm măsuri active și drastice pentru a opri această agravare”, a adăugat consilierul prezidențial.

Soluția celor două state

Potrivit acestuia, Moscova consideră că scopul oricăror negocieri de pace ar trebui să fie implementarea formulei „celor două state” aprobate de ONU, cu crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est.

Ușakov a remarcat, de asemenea, că Putin „urmărește îndeaproape agravarea fără precedent a conflictului palestiniano-israelian și toate problemele legate de acest conflict sunt în centrul atenției președintelui”.

El a amintit că Putin a discutat despre escaladarea conflictului în timpul călătoriei sale la summitul CSI de la Bișkek, precum și cu prim-ministrul Irakului, care se afla într-o vizită la Moscova, și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în timpul unei conversații telefonice”.