Vladimir Putin aduce centrala nucleară Zaporojie în zona bombei atomice. Efectele distrugerii barajului de pe Nipru
Daunele suferite de barajul de la Nova Kahovka au provocat o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare Zaporojie (ZNPP), care continuă să scadă într-un ritm de 5 centimetri pe oră, deşi deocamdată nu există un „risc imediat” pentru siguranţă.Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a precizat marţi, 6 iunie, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervorul centralei nucleare „era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că „dacă va scădea sub 12,7 metri nu va mai fi posibilă pomparea”.
Cu toate acestea, „există mai multe surse alternative de apă”, a precizat Grossi, după cum informează AIEA în comunicatul care transmite cuvintele rostite astăzi de directorul general la o reuniune la Viena a Consiliului Guvernatorilor din cadrul instituţiei pe care o conduce.El a precizat că barajul atacat, situat pe teritoriul ocupat de Rusia în regiunea Herson din sudul Ucrainei, „a suferit daune importante”, fapt ce a provocat la rândul său „o scădere semnificativă a nivelului apei în rezervorul utilizat pentru a furniza apă de răcire la ZNPP”, conform Ziare.com.
Grossi a reamintit rolul crucial al apei ca element de răcire pentru a elimina căldura reziduală din reactoare, din bazinele de combustibil uzat şi din generatoarele diesel de urgenţă (atunci când acestea sunt în funcţiune).”Absenţa apei de răcire în sistemele esenţiale pentru o perioadă prelungită de timp ar provoca fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă”, a spus el.
Experţii AIEA aflaţi la ZNPP, cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sud-estul Ucrainei şi controlată de Rusia, „au fost informaţi” că daunele de la Kahovka „provoacă în prezent o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a înălţimii rezervorului”.
„Echipa continuă să monitorizeze acest ritm şi toate celelalte probleme de la faţa locului. Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există un risc imediat pentru securitatea centralei”, a declarat Grossi.La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă posibil în canalele de răcire şi în sistemele relaţionate. În plus, pentru a reduce consumul de apă, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.
Conducerea centralei „studiază alte măsuri”, iar pe de altă parte „există mai multe surse alternative de apă”, a subliniat directorul general.Conducta principală de apă de răcire este alimentată de la rezervor şi pompată prin canalele din apropierea centralei electrice până la amplasament, a explicat el. „Se estimează că apa pe această rută ar trebui să ajungă pentru câteva zile”, a adăugat el.
Printre alternativele la rezervor, el a evidenţiat ca fiind „vital” un mare bazin de răcire de lângă instalaţie, care, din proiectare, este menţinut deasupra înălţimii rezervorului.Întrucât reactoarele au fost oprite de mai multe luni, se estimează că acest bazin va fi suficient pentru a furniza apă de răcire timp de câteva luni, deşi acest lucru va fi confirmat în curând de AIEA.
„Este vital ca acest bazin de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i submina integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic pentru a-l submina”, a subliniat Grossi, reamintind totodată că săptămâna viitoare se va deplasa la Zaporojie.
„Călătoria mea de săptămâna viitoare la ZNPP era planificată şi acum este esenţială. Voi merge”, a promis el.Compania ucraineană de stat pentru energie nucleară, Energoatom, a avertizat marţi că funcţionarea ZNNP ar putea fi afectată, deşi a estimat, de asemenea, că situaţia este deocamdată sub control.
Vladimir Putin transformă practic centrala Zaporojie într-o bombă nucleară improvizată după ce a aruncat în aer un baraj cheie din apropiere, a avertizat colonelul Hamish de Bretton-Gordon, care a condus unitățile de război radiologic, chimic și nuclear din Marea Britanie și NATO, l-a calificat pe președintele rus drept un „nebun” și un „terorist”, scrie The Sun.
Colonelul de Bretton-Gordon a avertizat că ar putea exista consecințe catastrofale dacă va fi afectată alimentarea cu apă sau energie electrică a centralei.El a explicat pentru The Sun Online că rușii transformă practic centrala într-un „dispozitiv nuclear improvizat” prin nesăbuința lor.
Colonelul de Bretton-Gordon a explicat că, chiar dacă reactoarele sunt oprite, s-ar putea ajunge la o situație critică dacă nu pot primi suficientă apă sau energie pentru a le menține la rece.Aruncarea în aer a barajului din Nova Kahovka de lângă Herson arată „escaladarea și disperarea” rușilor, a apreciat el, solicitând implicarea internațională imediată pentru a securiza centrala atomo-electrică de la Zaporojie.
Un potențial dezastru la această centrală ar putea trimite nori de radiații în Europa – și, eventual, în Rusia – având un impact asupra a milioane de oameni.Aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka arată că nimic nu este exclus pentru ruși, inclusiv posibilitatea de a folosi centrala drept armă.„Există o mulțime de combustibil nuclear în reactoare și este nevoie de multă apă și energie pentru a le menține la rece”, a subliniat de Bretton-Gordon pentru The Sun Online.
„Este absolut neglijent, un act terorist din partea unui stat terorist, este aproape incredibil”.Întreruperile de energie electrică cauzate de inundații ar putea face ca centrala să funcționeze cu generatoare diesel din epoca sovietică.py-paste
Dacă acestea vor ceda, am putea avea de-a face cu „un alt Cernobîl”, a avertizat el.„Chiar dacă este o centrală modernă și bine construită, acest lucru nu ar fi fost luat în considerare – este aproape prea ridicol. Dar acum că există un nebun precum Putin la conducere, care este pregătit să facă orice, este o mare provocare”.El a adăugat că acum trebuie impusă o zonă demilitarizată în jurul centralei pentru a reduce amenințarea unui dezastru nuclear.
„În cele din urmă, acesta este un alt cui în sicriul lui Putin – și trebuie să ținem pumnii ca centrala să nu explodeze. Trebuie făcut totul pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”.Dar el a avertizat că lumea nu mai are de-a face cu o „stat normal și rezonabil”.„Este o aruncare disperată a zarurilor, un pas mai mic decât a recurge la arme nucleare sau la arme chimice”, a subliniat colonelul de Bretton-Gordon.
„Rușii își dau seama că ceea ce au ucrainenii cu forța lor de atac este foarte puternic și fac tot ce le stă în putință pentru a-i opri. Aceasta este o crimă teribilă – o altă crimă de război care să se adauge la foaia de acuzații a lui Putin – dar sunt sigur că înaltul comandament de la Kiev a repetat un joc de război din această situație. Dar aceasta va afecta zeci, dacă nu sute de mii de oameni”, a subliniat ofițerul britanic.