Vladimir Putin a inventat un nou motiv pentru continuarea războiului din Ucraina și vorbește de dispariția statului rus

Pentru Rusia, o înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârşitul statalităţii sale, afirmă emfatic Vladimir Putin.

„Miza fiind atât de mare, trebuie să mergem până la capăt”, a completat liderul rus, care a vorbit și despre o posibilă modificare a doctrinei nucleare.

O altă teză în răspăr cu realitatea lansată de Putin, probabil pentru uz intern, este că Volodimir Zelenski nu dorește pacea pentru că se agață de putere și n-ar vrea să organizeze alegeri.

Înainte să-și încheie vizita în Vietnam, Vladimir Putin a susținut o scurtă conferință de presă în care a adus din nou în discuție armele nucleare.

Vladimir Putin: ”Știm că inamicul nostru potențial lucrează la asta, sunt noi elemente legate de reducerea pragului la care pot fi folosite arme nucleare. În particular, sunt dezvoltate noi dispozitive nucleare de putere foarte mică. Știm că în cercurile de experți din Occident circulă ideea că asemenea arme ar putea fi folosite și nu e nimic groaznic, în mod special, în acest caz. Chiar și așa, trebuie să fim atenți și chiar suntem. Iar asta are legătură cu declarația mea anterioară despre o posibilă modificare a doctrinei noastre strategice”.

Doctrina actuală prevede că Rusia poate utiliza arme atomice ca răspuns la un atac nuclear sau la un atac convenţional ce ar reprezenta o ameninţare existenţială.

Cu aceeași ocazie, liderul rus și-a expus noua teorie legată de perspectiva unor negocieri de pace cu Ucraina.

Vladimir Putin: ”Negocierile sunt condiționate (de Ucraina) de retragerea trupelor noastre. Aparent la asta visează regimul de la Kiev. În realitate însă, nu dorește să piardă puterea și să țină alegeri. Așa că amână la infinit un armistițiu. Ucrainenii sunt interesați ca trupele noastre să rămână în teritoriile respective, pentru că nu vor să organizeze alegeri”.

În altă ordine de idei, Pentagonul a anunțat că Ucraina poate folosi arme furnizate de Statele Unite pentru a lovi în interiorul Rusiei, nu doar în regiunea de graniță Harkov, cum s-a decis inițial.
Zelenski, despre sistemul Patriot donat de România: ”Mai multă securitate și pentru România”

Maj. Gen. Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului: ”Capacitatea de a riposta atunci când se trage asupra lor este elementul pe care se concentrează decizia noastră. Este vorba de autoapărare. Și e de bun-simț ca ucrainenii să poată face asta cu arme furnizate de americani”.

Mai mult, Statele Unite au hotărât să accelereze furnizarea de muniții către Ucraina pentru a o ajuta să-și protejze infrastructura critică și populația civilă.

John Kirby, White House National Security Council Coordinator for Strategic Communications: ”Statele Unite au luat decizia dificilă, dar necesară, de a acorda Ucrainei prioritate în fața altor aliați în ceea ce privește livrarea de rachete de apărare antiaeriană, PATRIOT și NASAMS”.

În tot acest timp, președintele Ucrainei a ținut să mulțumească României și în mesajul său cotidian.

Volodimir Zelenski: ”Mulțumesc României pentru decizia de a transfera Ucrainei un sistem Patriot, este un pas cu adevărat semnificativ. Consecința va fi mai multă securitate pentru regiunea noastră, pentru toți vecinii, pentru Moldova, pentru statele baltice, dar și pentru România”.