ROPRES

Vladimir Putin a ieșit la televiziunea din Rusia unde se profețește al Treilea Război Mondial și a lansat amenințări extrem de dure

În primele sale comentarii făcute la televiziunea de stat după summitul NATO la care Ucraina a obţinut promisiunea unei eventuale aderări, Vladimir Putin şi-a reafirmat, joi, poziţia potrivit căreia o astfel de acţiune ar ameninţa propria securitate a Rusiei şi ar escalada şi mai mult tensiunile globale. Putin a oferit interviul la televiziunea Rossia-24, una dintre televiziunile din Rusia unde se vorbește frecvent despre al Treilea Război Mondial și se țin discursuri anti-NATO.

În ceea ce priveşte livrările occidentale de arme către Kiev, liderul de la Kremlin susţine că ele nu vor schimba nimic situaţia de pe câmpul de luptă, ci doar vor intensifica şi mai mult conflictul, adăugând că tancurile de fabricaţie străină reprezintă o „ţintă prioritară” pentru forţele Moscovei, relatează TASS, informează News.ro.

La summitul desfăşurat săptămâna aceasta în capitala lituaniană Vilnius, liderii NATO au convenit că Ucraina ar trebui să poată adera la alianţa militară la un moment dat în viitor, când războiul cu Rusia se va încheia, dar nu au oferit Kievului o invitaţie imediată. În plus, ţările din G7 au prezentat cu ocazia summitului NATO de la Vilnius un cadru internaţional pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, pentru a consolida apărarea acesteia împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova să întrerprindă viitoare agresiuni.

În primul său răspuns public la aceste demersuri, Putin a reiterat opoziţia fermă a Moscovei faţă de aderarea Ucrainei la NATO, afirmând că acest lucru ar ameninţa propriile interese strategice ale Rusiei. Aderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică (NATO) va crea o ameninţare la adresa securităţii Rusiei, iar unul dintre motivele lansării operaţiunii militare speciale este tocmai această ameninţare, a declarat Vladimir Putin pentru emisiunea care îi este dedicată la postul de televiziune Rossia-24. „Sunt sigur că acest lucru (aderarea la NATO) nu va spori securitatea Ucrainei şi, în general, va face lumea mult mai vulnerabilă şi va duce la o tensiune suplimentară pe arena internaţională”, a adăugat liderul rus.

Putin, ironic la adresa Ucrainei

Ucraina are dreptul să-şi asigure securitatea, dar nu cu preţul creării de ameninţări la adresa Rusiei, a spus Vladimir Putin. „Orice ţară are dreptul de a-şi asigura securitatea şi, desigur, are dreptul de a alege calea de atingere a acestui obiectiv, pe care o consideră cea mai corectă pentru ea însăşi”, a declarat şeful statului rus. În acelaşi timp, Putin a subliniat că pentru a asigura securitatea Ucrainei „există o singură limitare – aceasta este legată de faptul că, prin realizarea securităţii unei ţări, nu trebuie să se creeze ameninţări pentru o altă ţară”.

„Prin urmare, pornim de la înţelegerea faptului că acest principiu, care a fost proclamat în mod repetat în diferite documente internaţionale, va fi în continuare luat în considerare”, a subliniat preşedintele rus. „Ucraina, bineînţeles, are dreptul de a-şi asigura securitatea”, a reiterat Putin într-un comentariu care, în condiţiile invaziei ruse la scară largă lansate în Ucraina în februarie 2022, ar putea suna sarcastic.

S-ar putea să-ți placă și...