Vlad Voiculescu cere prefectului să încalce reguli asumate de Ministerul Sănătății, conform unui lider PNL

Liderul PNL Sector 5 și deputat, Cristian Băcanu, aduce acuzații la adresa ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, conform cărora acesta i-ar cere prefectului capitalei, Traian Berbeceanu, să încalce deliberat legea, în condițiile în care reglementările privind starea de alertă prevede o relaxare a restricțiilor odată cu scăderea numărului de cazuri.

„Ministrul Sănătății a transmis o scrisoare Prefectului Municipiului București – Traian Berbeceanu, solicitând să nu se relaxeze măsurile de protecție sanitară din capitală. Trebuie spus că relaxarea măsurilor (odată cu scăderea numărului de cazuri) este prevăzută de Hotărârea de Guvern nr. 3/2021 privind starea de alertă. Actul normativ este obligatoriu pentru Prefect. Hotărârea citată a fost semnată inclusiv de Ministrul Sănătății – Vlad Voiculescu. Ca fost secretar de stat – coordonator al Direcției de Avizare a actelor normative în Ministerul Justiției, nu înțeleg cum este posibil ca Ministrul Sănătății să pretindă ca prefectul să încalce regulile impuse printr-o normă obligatorie asumată inclusiv de Ministerul pe care îl conduce”, a scris Cristian Bacanu pe pagina sa de Facebook.

Traian Berbeceanu explică de ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a fost obligat să ia această decizie

„Activitatea noastra ca Institutie a Prefectului este reglementata de Legea 55/ 2000 si de Hotararea de Guvern prin care a fost prelungita starea de alerta pe teritoriul national. In plus, exista si ordinele de ministru al Sanatatii, care reglementeaza activitatea Directiei de Sanatate Publica si a Institutului National de Sanatate Publica si Ordinele comune ale mai multor ministere, intre care si Ministerul Sanatatii.

Așa cum știți, în zilele de miercuri, joi și vineri, incidența de infectare la nivelul municipiului București a fost sub 3 la mie. Miercuri a fost 2,96, joi 2,59 și vineri 2,52 la mie, fapt pentru care, potrivit actului normativ la care am făcut referire anterior, am fost obligați să convocăm Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Rolul acestui Comitet a fost să constatăm că, la nivelul municipiului București, indicele de contaminare este de sub 3 la mie mai multe zile consecutiv. Am fost obligați să respectăm prevederile legale, anume să relaxăm anumite activități, astfel, cum au fost prevăzute prin Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență”, a declarat Berbeceanu pentru Ziare.com.

Sursă text: ziare.com

Sursă foto: ziare.com