Vlad Pascu scapă de pericolul acuzației de omor calificat și poate spera la o pedeapsă mai mică în dosarul accidentului de lângă 2 Mai

Noua judecătoare din procesul lui Vlad Pascu a anunţat vineri că respinge cererea de schimbare a încadrării juridice a faptelor, formulată de părinţii lui Sebi Olariu, unul dintre cei doi studenţi ucişi în accidentul din august, anul trecut. Este a doua oară când Judecătoria Mangalia respinge solicitarea ca Pascu să fie acuzat de omor calificat.

Preşedinta Judecătoriei Mangalia, care a preluat dosarul lui Vlad Pascu după recuzarea judecătoarei Ancuţa Popoviciu, s-a pronunţat asupra cererii de schimbare a acuzaţiilor, după o săptămână de deliberări. Procesul va continua la aceeaşi instanţă, iar următorul termen va fi în data de 21 iunie. La termenul anterior, pe 7 iunie, tatăl Robertei Dragomir a dat declaraţii în sala de judecată şi au fost reaudiate mama și bunica studentei ucise în accident, dar și familia lui Sebi Olariu.

Decizia de vineri a judecătoarei Claudia Berevoescu nu afectează cu nimic situaţia juridică a lui Vlad Pascu. Dacă instanţa ar fi admis cererea de schimbare a acuzaţiilor, Pascu putea primi o pedeapsă mult mai mare, în cazul unei condamnări, iar asta pentru că omorul calificat e pedepsit, prin lege, cu detenția pe viață sau cu închisoarea de la 15 la 25 de ani. Pentru ucidere din culpă, între 2 ani şi 7 ani de închisoare În noaptea de 18/19 august 2023, Vlad Pascu, aflat sub influenţa drogurilor şi la volanul unui Mercedes decapotabil, a intrat cu peste 100 km/h într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului ce leagă Vama Veche de 2 Mai. În urma impactului, trei tineri au fost răniţi, iar doi au murit.

Roberta Dragomir avea 20 de ani, iar Sebastian Olariu, 21 de ani. Ambii erau studenţi la Facultatea de Geografie din Bucureşti. Pascu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive şi părăsirea locului accidentului. La primul termen al procesului, el şi-a recunoscut faptele şi a cerut, iar instanţa i-a admis, judecarea în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor. Astfel, pentru ucidere din culpă, dacă va fi găsit vinovat, Pascu va primi o pedeapsă cuprinsă între 2 ani şi 7 ani de închisoare. Ea va fi cu executare, pentru că, la data comiterii accidentului, era în vigoare „Legea Anastasia”.

Și pedepsele pentru celelalte infracțiuni de care Pascu e acuzat vor fi reduse cu o treime, pentru ca sunt fapte recunoscute de el. Iar la final, doar câte o treime din acest rest va fi adăugată la pedeapsa principală, pentru ucidere din culpă. Două cereri ca Pascu să fie acuzat de omor calificat, ambele respinse Prima cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor de care e acuzat Vlad Pascu a fost făcută în aprilie, la al treilea termen al procesului. Atunci, avocatul care îi reprezintă în proces pe părinţii Robertei Dragomir a cerut ca Pascu să fie judecat nu pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat. Dar judecătoarea Ancuţa Popoviciu a respins cererea, ca neîntemeiată.

La termenul din 23 mai, după ce judecătoarea Popoviciu a fost recuzată, iar dosarul a fost preluat de președinta Judecătoriei Mangalia, avocata familiei Olariu a anunțat că solicită din nou schimbarea încadrării juridice a faptei. În noua cerere se preciza că Vlad Pascu, „prin nerespectarea celor mai importante reguli de circulaţie, respectiv circulând cu o viteză cu mult peste cea legală într-o curbă deosebit de periculoasă, trecând peste linia continuă şi conducând sub influența substanţelor psihoactive, fără a încerca evitarea producerii accidentului, fără a acționa sistemul de frânare și fără a încerca să evite lovirea pietonilor, a transformat autoturismul într-o armă a crimei, fiindu-i indiferente urmările grave previzibile, şi anume, uciderea ori/şi vătămarea unor persoane“.

Sunt aceleași argumente juridice pentru care anul trecut Mario Iorgulescu a fost condamnat de Curtea de Apel București pentru omor, la 12 ani de închisoare, după ce, în noaptea de 7/8 septembrie 2019, el a urcat la volan sub influența drogurilor și a alcoolului și, cu 143 km/h, a izbit frontal autoturismul condus de un alt tânăr, care a murit pe loc. Potrivit doctrinei juridice, în cazul infracţiunii de omor, făptuitorul trebuie să ştie că acţiunea sa este susceptibilă să producă moartea unei persoane.

Cine lipseşte din sala de judecată, în procesul lui Vlad Pascu Cu o zi înainte de accidentul din august, anul trecut, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de către şeful Poliției Rutiere Constanța. Conducea același Mercedes decapotabil şi nu avea semnul de „şofer începător”, deşi obţinuse carnetul de conducere cu trei luni în urmă. Mai mult, maşina nu avea nici poliță RCA, dar polițistul, care trebuia să-i rețină talonul şi plăcuțele de înmatriculare, l-a lăsat pe Pascu să plece, fără nicio sancțiune.

Continuarea libertatea.ro

Sursa foto: Vlad Chirea