Familiile victimelor lui Vlad Pascu nu se vor opri: „Va primi minimum 10 ani detenție”

Părinții victimelor tragediei din 2 Mai și tinerii care au supraviețuit accidentului provocat de Vlad Pascu au dat declarații joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia unde a avut loc un nou termen din acest dosar. La ieșirea din Judecătorie, avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliștilor că la următorul termen, care va fi și ultimul al procesului, Pascu va fi adus în sala de judecată. Cuculis a menționat că și la termenul de judecată de joi au existat „multiple gafe în sala de judecată”.

Familiile victimelor lui Vlad Pascu nu se vor opri: „Va primi minim 10 ani detenție”

„A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul.

„Este un pas înainte, cred că tot ce aţi făcut voi în primul rând, şi cred că familiile vă mulţumesc pentru treaba asta, este să aduceţi de fiecare dată în spaţiul public ce s-a întâmplat şi eu cred că de la primul contact cu această instanţă de judecată şi până la aproape ultimul contact, a fost un parcurs care cumva a schimbat soarta până la urmă a dosarului. Mi se pare că ar trebui să începem cu finalul procesului. La ultimul termen de judecată, chiar de data asta ultimul termen de judecată, o să-l avem pe Vlad Pascu în sala de judecată, aşa cum ar fi fost normal încă de la bun început”, a afirmat Adrian Cuculis.
Ce s-a întâmplat astăzi în sala de judecată

„Gafele, sigur că au fost multiple, inclusiv în şedinţa de astăzi. A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate.

Eu cred că lucrurile au fost dovedite pe deplin cu privire la… prin ce au trecut şi prin ce trec în momentul de faţă şi vor trece pe viitor aceste două familii, dar şi celelalte trei victime care au fost accidentate şi niciuna dintre ele nu îşi va mai reveni toată viaţa 100% să spunem cu privire la picior, mână, activitatea fizică pe care o puteau face până în momentul acela”, a mai povestit avocatul.

Următorul termen în cazul Vlad Pascu va fi ultimul

„Şi cred că la termenul viitor, odată cu Vlad Pascu în sală, cel puţin asta este părerea mea intimă, dacă nu ar fi existat legea Anastasia, un alt caz din urmă cu trei ani de zile, care a modificat legislaţia din România, Vlad Pascu, şi spun treaba asta răspicat, ar fi putut, după calcule matematice, să plece cu o suspendare în urma a ceea ce a produs. Sigur că noi vom cere chisoarea maximă din ceea ce s-a obţinut până în momentul de faţă, adică uciderea din culpă, vătămarea corporală, fuga de la locul accidentului şi, bineînţeles, conducerea sub influenţa a patru, cinci substanţe interzise în sânge.

După calculele noastre, teoretic, închisoarea minimă pe care ar putea, sau pedeapsa minimă, dacă va fi găsit vinovat, ar trebui să fie undeva peste 10 ani de zile. Am făcut nişte calcule matematice, eram pregătit să pun concluzii astăzi, vedem la termenul viitor exact ce se va întâmpla. Oricum, rumoare din nou în sala de judecată, nişte lucruri la care ne aşteptam mai puţin să le auzim sau să le reauzim, pentru că ele fac parte exact, din acelaşi registru. Chiar mama Robertei a spus ”Din nou se vede că acest dosar nu este cunoscut” şi am spus-o în termeni frumoşi”, a mai declarat Adrian Cuculis.


Părinții victimelor, nemulțumiți

De la începutul procesului, părinții victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulțumiți de atitudinea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu în sala de judecată. Ei au declarat jurnaliștilor că atunci când aceasta a intrat în sală, ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului decedat în accidentul rutier, despre care nu știa că a decedat.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să nu o suspende pe judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, în ciuda solicitării făcute de Inspecția Judiciară. Inspectorii judiciari au considerat că continuarea exercitării funcției de către judecător ar putea afecta imparțialitatea desfășurării procedurilor disciplinare și ar putea aduce prejudicii grave prestigiului justiției.

În plus, avocații familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au solicitat cu câteva săptămâni în urmă recuzarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, însă cererea lor a fost respinsă.
Vlas Pascu, trimis în judecată din octombrie 2023

Pe data de 19 august 2023, Vlad Pascu conducea un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5:25, în apropierea localității 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. Ca urmare a impactului, doi tineri au murit, iar alți trei au fost răniți.

După producerea accidentului, Vlad Pascu a fugit de la locul faptei și a fost ulterior găsit de polițiști în Vama Veche. Anchetatorii au constatat că se afla sub influența mai multor substanțe interzise, printre care cocaină, amfetamină și metamfetamină.

În luna octombrie, Vlad Pascu a fost deferit justiției pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.