Viorel Focșa (AUR), vizită de lucru la Doha: Ne dorim o colaborare cu statul Qatar în sectoarele agricol, energetic și al transportului de gaz lichefiat

Deputatul AUR Dumitru Viorel Focșa, vicepreședinte al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare din Parlamentul României, a efectuat o vizită de lucru la Doha, Qatar, în perioada 1-4 octombrie, la invitația autorităților qatareze, alături de parlamentari din 7 țări europene. Oficialii au avut întrevederi cu înalți reprezentanți ai statului Qatar și au fost invitați să viziteze unul dintre stadioanele ce va găzdui turneul final al Campionatului Mondial de fotbal în 2022. În context, Viorel Focșa a afirmat că AUR este interesat de modul în care România este reprezentată la nivel înalt, pentru refacerea demnității naționale în reprezentarea la nivel internațional.

Delegația interparlamentară a participat la conferința organizată de statul qatarez referitoare la drepturile omului. În cadrul evenimentului, deputatul Dumitru-Viorel Focșa și-a exprimat aprecierea față de progresul înregistrat de autorități în ceea ce privește drepturile omului și reforma din domeniul legislației muncii. „Sper că aceste reforme vor continua în viitor, Qatar este un model pentru celelalte țări din regiune”, relatează Qatar News Agency și Qatar Tribune.

Potrivit The Peninsula, agenda vizitei de lucru a cuprins întrevederi cu ministrul Muncii, Dr. Ali bin Samikh Al Marri, și cu membrii Comitetului Național pentru Drepturile Omului (NHRC). În cadrul discuțiilor, parlamentarii și-au arătat susținerea față de autoritățile qatareze privind implementarea bunelor practici în domeniul drepturilor omului și a îmbunătățiri condițiilor de muncă pentru imigranți.

Facebook: Dumitru Viorel Focsa

De asemenea, deputatul AUR Viorel Focșa, ca reprezentat al Parlamentului Românei, a dat asigurări că România este un partener de încredere pentru statul din Golf:

„Am transmis deschiderea și susținerea noastră spre colaborarea și pe sectoarele de interes bilateral, cum ar fi sectorul energetic, agricol, dar și transportului de gas lichefiat către zona balcanică, unde, România ar putea lucra să devină un hub pentru acest produs energetic, ținând cont că această mică țară, a reușit să asigure necesarul a peste 25% din cantitatea totală de gaz lichefiat la nivel mondial”.

Facebook: Dumitru Viorel Focșa

În contextul în care au existat acuzații la nivel internațional referitoare la tratamentul aplicat de către organizatorii Cupei Mondiale din Qatar muncitorilor imigranți, delegația parlamentară a fost invitată să viziteze stadionul Al Janoub, pentru a putea observa progresele înregistrate și în acest domeniu.

Delagația interparlamentară a fost formată din Lodul Hussain Qurban și Manzila Pola – baroneasa Uddin (Regatul Unit), Sadrine Michele Anne Marie și Haye Ludovic Pierre (Franța), deputații AUR Dumitru-Viorel Focșa și Radu-Vicențiu Grădinaru (România), Cristiano Anastasi și Giuseppe Auddino (Italia), Tamara Milenković Kerković (Serbia), Petri Juhani Huru și Ville Tapani Tavio (Finlanda) și Gerard Philip Craughwell (Irlanda).