Viktor Orban i-a scris lui Putin: Menţinerea dialogului este o condiţie esenţială pentru instaurarea păcii

Premierul Ungariei Viktor Orbán i-a trimis joi o scrisoare de felicitare lui Vladimir Putin, cu ocazia realegerii sale în funcţie, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, subsecretarul de stat care conduce Biroul de presă al prim-ministrului.

În mesaj, premierul de la Budapesta, unul dintre puţinii lideri occidentali care şi-a păstrat o relaţie cordială cu Kremlinul, a declarat că se bucură de existenţa unei cooperări între Ungaria şi Rusia care se bazează pe respectul reciproc, ceea ce permite discutarea unor probleme importante chiar şi în actuala situaţie geopolitică foarte dificilă.

„Ungaria este de partea păcii. Suntem convinşi că menţinerea dialogului este o condiţie esenţială pentru instaurarea cât mai grabnică a păcii”, i-a scris Viktor Orban lui Vladimir Putin.

Premierul ungar l-a asigurat pe liderul rus că Ungaria este pregătită să intensifice cooperarea între cele două ţări în domenii care nu sunt limitate de dreptul internaţional (sancţiuni – n.r.), a relatat Bertalan Havasi vorbind despre conţinutul scrisorii de felicitare.

În scrutinul din 15-17 martie, Vladimir Putin, care se află la conducerea Rusiei de aproape un sfert de secol, a fost reales pentru un al cincilea mandat, care îi asigură menţinerea la putere până în 2030, cu posibilitatea de a obţine atunci un nou mandat de şase ani. Scrutinul a fost denunţat de Occident ca fiind incorect şi desfăşurat în condiţii vicioase. Dintre ţările membre NATO, numai Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, care de asemenea menţine un dialog cu Moscova, l-a mai felicitat pe Putin pentru realegere.