Viktor Orban contestă, într-o consultare națională, sancțiunile impuse de UE Rusiei. Ce îi întreabă în chestionar pe maghiari

Ungaria a lansat oficial, vineri, un sondaj de „consultare naţională”, în care cetățenii sunt întrebați dacă sunt sau nu de acord cu opoziția guvernului de la Budapesta față de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, după invadarea Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Noi apreciem că sancţiunile ne distrug”, scrie în preambulul formularului pe care guvernul l-a publicat pe pagina sa de Facebook. Premierul naționalist Viktor Orban, care în ultimii ani a căutat să-și întărească legăturile cu președintele rus Vladimir Putin, a denunțat frecvent sancțiunile impuse de blocul comunitar. El susține că acestea dăunează Europei mai mult decât Rusiei, punând în pericol aprovizionarea cu energie și stabilitatea prețurilor. „Aprobaţi sancţiunile care fac să urce preţurile alimentelor”, crescând astfel „riscul foametei în ţările emergente” şi „presiunea migratorie” la frontierele Europei? – este una dintre cele şapte întrebări din formularul trimis către opt milioane de familii, care sunt rugate să îl returneze completat până pe data de 9 decembrie.

O altă întrebare le cere cetăţenilor să-şi exprime părerea despre măsurile care vizează sectorul energetic rus, indiferent dacă acestea au fost adoptate sau doar discutate. Această strategie a Bruxelles-ului a dus la facturi-record, „punând în pericol capacitatea gospodăriilor de a se încălzi şi viabilitatea întregii economii europene”, potrivit guvernului ungar.

Tot în cursul zilei de vineri, Viktor Orban a atacat încă o dată, în timpul unui interviu la radio, sancţiunile decise de o „elită europeană, în mod nedemocratic”.

Sancţiunile au fost aprobate de toate cele 27 de state membre, deci şi de Ungaria. Orban a justificat această consultare prin voinţa de „a crea un consens naţional”. Guvernul maghiar a utilizat în mai multe rânduri această metodă, fără consecinţe legale, pentru a denunţa, de exemplu, politica UE în domeniul migraţiei şi acordarea de indemnizaţii deţinuţilor şi romilor.