Viitoarea Bancă Națională de Dezvoltare – o construcție mai degrabă politică decât financiară

Guvernul Orban (la fel ca și guvernele anterioare) dorește să facă o Bancă de Dezvoltare, denumită pompos Banca Națională de Dezvoltare (BND), dar până în acest moment este foarte neclar când va fi înființată, cum anume va fi înființată și mai ales, cum va funcționa. Restul lucrurilor par a fi limpezi și cristaline. Cert e că, deocamdată, la Banca Centrală nu s-au primit solicitări vizând noua instituție financiară controlată de stat. Ca să nu mai spunem că BND se vrea exceptată de la o Directivă europeană, ceea ce presupune aprobări din partea Comisiei, adică un schimb birocratic de documente care ar putea dura ani de zile.

Intenția Guvernului e să facă o bancă. Una de stat, pe lângă Eximbank și CEC, pe care le controlează prin același Minister al Finanțelor. Noua bancă, potrivit planurilor guvernamentale, ar urma să își înceapă activitatea cu un număr de 37 de angajați în 2021 pentru a putea pregăti lansarea activității BND, ajungând la 193 până în 2026.

Ce arată planul guvernamental:

Viziunea Guvernului este ca structura noii bănci de dezvoltare să fie o entitate de sine stătătoare. Principalele avantaje care au stat la baza deciziei Guvernului ca structura noii bănci de dezvoltare să fie o entitate de sine stătătoare au fost următoarele: asigură condițiile necesare pentru punerea în aplicare a obiectivului general și implementarea mandatului BND în conformitate cu cele mai bune practici în domeniu și care respectă pe deplin legislația în domeniu și reglementările de la nivel european și național.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro