VIDEO Cum va căuta NASA apă pe Lună, pentru a găsi locul ideal unde să instaleze prima bază cu echipaj uman

NASA a ales compania privată Astrobotic pentru a reuși să pună pe suprafața Lunii în 2023 un rover care va căuta apă la polul sud lunar, ideea fiind să se obțină primele indicii despre cum apa înghețată de pe Lună va putea fi folosită de astronauți pentru a supraviețui acolo și pentru a întreține o bază lunară care să fie folosită pe post de ”popas” pentru viitoarea explorare a planetei Marte, tot cu echipaj uman. Este prima oară când un rover caută resurse pe o altă lume, spun cei de la NASA.

NASA a trimis patru vehicule robotice pe Marte, iar al cincilea va fi lansat în iulie, dar acum a venit și rândul Lunii, pentru care interesul este crescut. Pe Lună ar trebui să ajungă din nou și oameni, după jumătate de secol de pauză, în cadrul misiunii Artemis. Termenul pentru revenirea unei echipaj uman este 2024, dar mulți cred că este prea optimist.

Până atunci însă, terenul va fi pregătit de o companie privată din Pittsburgh, Astrobotic, companie înființată acum 13 ani și care a primit acum de la NASA un contract de 199,5 milioane dolari pentru care va trebui să construiască și să testeze naveta care va transporta roverul VIPER al NASA către suprafața Lunii.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro