Victorie pentru românii din comunitățile istorice. Ringo Dămureanu (AUR): Consiliul Economic și Social a avizat inițiativa de modificare a Legii cetățeniei în favoarea românilor din jurul granițelor

Ringo Dămureanu, vicepreşedinte AUR și preşedinte al Comisiei pentru Constituţionalitate din Camera Deputaţilor, a anunțat că CES a avizat favorabil inițiativa legislativă de modificare a Legii cetăţeniei române în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa. În acest sens, cetățenia română se va acorda, la cererea unui cetățean străin, care își declară originea română și apartenența la filonul lingvistic românesc.

,,Am obţinut un succes frumos pe calea promovării iniţiativei mele de modificare a Legii cetăţeniei române, în favoarea etnicilor de origine română din comunităţile istorice tradiţionale din Balcani şi Europa. Consiliul Economic şi Social a dat aviz favorabil, cu o largă majoritate, acestei iniţiative. Am susţinut acest proiect vorbind din bisericuţa ortodoxă de la Brezonic, municipiul Bor din Valea Timocului, Serbia. Toţi membrii CES care au luat cuvântul au apreciat mult proiectul meu de lege. Sper ca şi deputaţii şi senatorii PNL, PSD, USR şi UDMR să voteze în favoarea fraţilor de sânge din Balcani„, a declarat deputatul AUR Ringo Dămureanu.

Modificarea propusă constă în introducea unui nou articol în Legea nr.21/1991 a cetăţeniei române cu următorul conţinut: cetăţenia română se poate acorda, la cerere, cetăţeanului străin, al unui stat din Europa, care în mod liber îşi declară originea română şi apartenenţa la filonul lingvistic românesc, îşi asumă identitatea culturală română şi se declară român de pretutindeni, în înţelesul legii nr.299/2007, republicată, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege mai menţionează posibilitatea stabilirii domiciliului în ţară sau menţinerea acestuia în străinătate. Totodată, o altă prevedere este referitoare la copiii minori ai solicitanţilor de cetăţenie română, în sensul că şi aceştia dobândesc cetăţenia română la solicitarea părinţilor odată cu cererea acestora sau ulterior, înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.