Viceprimar reținut de DIICOT în cazul copilului ținut în sclavie

DIICOT l-a reţinut pe viceprimarul suspectat că a exploatat, timp de aproape cinci ani, un copil de 12 ani pe care l-a ţinut închis într-o cuşcă şi care era pus la munci grele. Surse din cadrul anchetei au declarat că este vorba despre viceprimarul comunei Ungra, din județul Brașov.

DIICOT l-a reținut pe viceprimarul exploatator

Mai exact, viceprimarul comunei Ungra, județul Brașov, a fost reținut, apoi plasat sub control judiciar, fiind acuzat că la stâna sa a fost folosit la munci grele un copil de 12 ani. Acesta e acuzat că a „cumpărat” consimțământul părinților de acasă, mai ales că acesta nu a mai frecventat nici școala.

În urma perchezițiilor făcute de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii DIICOT Brașov, a fost dispusă reținerea unei persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, în formă continuată.


Copilul a fost ținut la o stână

Din actele de urmărire penală reiese că viceprimarul s-a folosit de copil în scopul exploatării acestuia, prin supunerea la executarea unei munci și la îndeplinirea de servicii pentru care victima, din cauza vârstei fragede, nu putea exprima un consimțământ liber.

„Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că acesta, în diferite perioade din anii 2022 şi 2023, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a primit şi adăpostit o persoană vătămată minoră (în vârstă de 12 ani), într-o aşezare păstorească (stână) amplasată pe raza unei comune din judeţul Braşov, în scopul exploatării acesteia prin supunerea la executarea unei munci şi la îndeplinirea de servicii pentru care victima minoră, din cauza vârstei fragede, nu putea exprima un consimţământ liber”, se arată în raport.

DIICOT: Inculpatul a abuzat de autoritate conferită de funcţia publică deţinută

DIICOT mai arată că viceprimarul a profitat de funcția sa și de de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore.

„Inculpatul a abuzat de autoritate conferită de funcţia publică deţinută în cadrul comunităţii rurale şi totodată a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore (provenită dintr-o familie cu mai mulţi copii minori, cu o situaţie materială precară, la limita sărăciei şi cu un nivel de instrucţie extrem de scăzut) oferind şi dând bani părinţilor victimei în schimbul consimţământului acestora ca minorul să fie transferat la respectiva aşezare păstorească”, informează DIICOT.

Muncile la care era supus copilul

Potrivit DIICOT, „victima minoră (școlarizată la acel moment) ar fi prestat diverse munci, la grajduri, după orele de curs, în intervalul orar 12.00 – 23.00-00.00, ulterior abandonând școala și rămânând permanent la stână, unde ar fi continuat să fie supusă la munci grele, neremunerate și adăpostită într-un spațiu impropriu, fără minime condiții de igienă. Pentru munca depusă, copilului i-ar fi fost oferite diferite cantități de tutun pentru a-și confecționa țigări și o masă pe zi”, mai spusn procurorii DIICOT.

Procurorii DIICOT Brașov au formulat propunere de arestare preventivă a viceprimarului. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a dispus, joi, măsura controlului judiciar, însă procurorii au formulat contestație, informează news.ro.