ROPRES

Verificări la Inspecția Muncii: 127 de angajați la negru în azilele de bătrâni. Cum ar vrea noul ministru să modifice politicile sociale

Distribuiți acest articol!

Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă sunt verificate începând de vineri de Corpul de control al noului ministru al Muncii. De asemenea, ministrul Simona Bucura ar urma să-l suspende vineri pe șeful Inspecției Muncii, Dantes Brateș, după ce în controalele făcute timp de o săptămână în azile au fost descoperite 127 de persoane care lucrau la negru. Surse din Ministerul Muncii au declarat că Bratu va fi trecut pe o funcție inferioară, conform Europa Liberă.

Premierul Marcel Ciolacu ceruse demisia șefului Inspecției Muncii, în ședința de guvern de joi. Joi seara, Ministerul Muncii a anunțat că șeful Inspecției Muncii și directorii executivi ai agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din opt județe sunt suspendați din funcție pe perioada cercetării disciplinare.

Surse guvernamentale au precizat vineri pentru Europa Liberă că noul ministru al Muncii are ca sarcină de lucru elaborarea unei noi legi privind asistența socială, până la 31 august 2023, lege care să schimbe modul în care sunt acreditate și licențiate căminele.

„Procesul de acreditare și licențiere nu se va mai face fără vizita la fața locului. Nu se va mai face din birou, doar pe hârtii, ci după verificarea în teren cu verificări privind dotarea și logistica, istoricul și structura de personal”, au declarat sursele guvernamentale.

Conform noilor propuneri, Ministerul Muncii vrea să dea mai multe atribuții și mai multă putere inspectorii sociali.

De asemenea, ministerul vrea să facă „o listă neagră” a azilelor, iar pe site-ul ministerului pamenii să găsească un fel de „rate card” pentru cămine, care să funcționeze ca un istoric cu privire la problemele anterioare și ce oferă în prezent.

O altă idee care se discută la Ministerul Muncii este ca inspectorii sociali să poată să facă și verificări incognito, de tipul „clientului fals”. Acesta ar urma să meargă neanunțați în cămine, iar atunci când găsesc probleme să ia măsuri.

Ministrul Muncii va avea săptămâna viitoare o primă întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care se ocupă de drepturile persoanelor cu dizabilități, întâlnire la care va fi invitat și Centrul de resurse Juridice, al cărui acces în căminele de bătrâni a fost restricționat în luna martie de Ministerul Muncii.

Controale în județe, cerute de Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a cerut joi, în şedinţa de Guvern, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu suspendarea din funcţie a şefului Inspecţiei Muncii dar şi a directorilor Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Teleorman, Hunedoara, Vrancea şi Bucureşti.

Cerința sa a venit în urma finalizării controalelor la centrele de îngrijire a bătrânilor, copii şi persoane cu dizabilităţi, de la nivel naţional.

Ciolacu a mai spus că a cerut preşedinţilor de Consilii Judeţene din judeţele amintite, în subordinea cărora se află Direcţiile Generale de Asistenţă Socială, să înceapă să schimbe toţi directorii din funcţie.

Şeful Inspecției Muncii și directorii executivi ai Agenţiilor pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din Bucureşti, Arad, Constanţa, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Teleorman şi Vrancea sunt cercetaţi disciplinar de Comisiile de Disciplină ale Ministerului Muncii şi Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Ei au fost suspendaţi din funcţii pe perioada cercetării disciplinare. Pe de altă parte, directorul AJPIS Bacău a demisionat.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...