VERDE pentru Parcul Est! Vom afla cum vor fi amenajate cele 46 de hectare la început de 2021

A fost lansat concursul de soluţii pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia publică privind „Concurs de soluţii în urma căruia se va încheia un contract de servicii prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, în conformitate cu prev. art.3 alin. 1 lit. j) din Legea 98/2016 , art. 105, art. 104 alin.7 din Legea 98/2016 pentru amenajare parc Est”. Totodată, în cadrul negocierii se va utiliza criteriul ”cel mai bun raport calitate-preţ”, în cadrul căruia preţul va avea pondere 90% şi durata de prestare a servciiilor 10%. Numărul şi valoarea premiilor care urmează sa fie acordate:premiul I – valoarea contractului de proiectare care se va semna în urma negocierii – 6288360 lei fără TVA premiul II – 120.000 lei premiul III- 60000 lei, fonduri bugetare. Data limită de depunere a ofertelor sau a cererilor de participare este 29.01.2021. 

Juriul este format din: arhitect peisagist – Catherine Mosbach, arhitect peisagist – Peter Veenstra, geograf- Catherine Franceschi-Zaharia, arhitect – Ligia Subtirica, arhitect – Serban Tiganas, arhitect – Radu Tudor Ponta, arhitect – Toader Popescu, specialist GIS – Cristian Domsa, arhitect – Tamina Lolev. 

Jurizarea proiectelor se desfășoară între 05 și 07.02.2021

Anunț oficial câștigător: 08.02.2021

Publicarea Rezultatelor pe Site-ul oficial al competiției 09.02.2021

Data limită depunere contestații 20.02.2021

 

Parcul Est: zona studiată peste 46 ha

Zona avută în vedere este delimitată în partea de est de pârârul Becaș, la sud de strada Soporului, la nord de Calea Someșeni și la vest de zone rezidențiale, precum și zona verde adiacentă lacurilor 1 și 3 din Gheorgheni, suprafața aproximativă fiind de 46,20 hectare.

Accesul principal la zona verde Est se realizează de pe strada Alexandru Vaida Voevod, iar accesul secundar dinspre Calea Someșeni, pe strada Dunării. Zona verde este străbătută de strada Lucia Sturza Bulandra și are încorporată și baza sportivă Gheorgheni în partea sudică.

Intervenții minimale în Parcul Est. Fără aquapark

Pentru pregătirea temei de concurs și a regulamentului, municipalitatea a organizat două dezbateri publice, iar în luna noiembrie 2019 a lansat un chestionar online pentru a consulta clujenii și pe toți cei interesați despre cum doresc să arate viitorul parc Est. S-au primit peste 1.200 de răspunsuri.

Tema de concurs detaliază funcțiunile preconizate, subliniind imperativul de protecție a habitatului sălbatic existent. Astfel, Parcul Est va avea și funcțiuni de loisir, specifice unui parc urban cu toate dotările – grădini publice, spații pentru expoziții, stații de încărcare pentru vehiculele electrice, sisteme moderne de iluminat, irigație, alimentare cu apă, energie etc. – dar și amenajări pentru practicarea sportului în aer liber, precum terenuri de tenis, baschet sau mini-fotbal, inclusiv sporturi indoor, prin construirea unei clădiri dedicate (zone active de agrement pentru vizitatori (copii și adulți) – peste 3.000 mp).

Pe lângă aceste amenajări, se propune construirea unui amfiteatru cu 400 de locuri care va putea fi utilizat pentru organizarea de evenimente culturale. De asemenea, porțiuni ale peluzei trebuie proiectate astfel încât să poată fi instalate cu ușurință alte suprafețe precum patinoare sau terenuri pentru activități sportive de iarnă (pe o suprafață între 3.000 și 5.000 mp).

În ceea ce privește biotopul natural, acesta va fi protejat pe parcursul tuturor lucrărilor prin reguli clare, stabilite nu doar prin legislația în vigoare ci și în tema de concurs. Astfel, tăierea arborilor maturi este strict interzisă, cu excepția celor care pun în pericol siguranța cetățenilor iar viitorul sistem de iluminat trebuie să respecte anumite proprietăți (stâlpii să aibă o înălțime de maxim 4 m, iar lumina să fie dirijată în jos pentru a nu disturba comportamentul păsărilor). Protecția habitatului sălbatic existent reprezintă prioritatea prezentului demers de proiectare, înaintea oricărui alt aspect funcțional.

Cetățenii au salutat ideea amenajării noului parc în zona de est a municipiului și au venit cu propuneri precum cooptarea unui biolog în echipa care va elabora tema de concurs, diversificarea căilor de acces la parc și legarea acestuia cu alte parcuri din municipiu printr-o rețea de piste de biciclete, utilizarea de echipamente de întreținere în parc complet nepoluante, realizarea unor studii de inundabilitate și biodiversitate. De asemenea, aquapark-ul se va face în Cluj, dar nu pe această locație. “Avem în analiză alte trei zone din municipiu, astfel încât să lansăm în dezbatere publică un proiect care să mulțumească pe toată lumea”, a declarat primarul Emil Boc.

Amintim că Parcului Est a fost propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi este proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017.

VEZI ŞI Istoria Parcului Est! Proiectul datează încă din anii ‘60, iar în anii ’80 se întindea pe 110 ha, cu pistă de canotaj, ștrand și legătură spre Băile Someșeni

Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor Clujului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune “Parcul Tineretului”, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată. MAI MULTE AICI!