Vasile Nagy (AUR): Polițiștii de frontieră s-au aflat în prima linie în timpul pandemiei de Covid-19

Deputatul AUR Vasile Nagy a susținut o declarație politică în plenul Parlamentului României cu subiectul: Poliția de frontieră. Nagy a prezentat rolul Poliției de frontieră în contextul crizei sanitare, susținând că în această perioadă în care specialiștii au recomandat reducerea la minim a ieșirilor şi contactului cu alte persoane, polițiștii de frontieră au fost la datorie, mare parte dintre ei în punctele de trecere a frontierei, chiar în prima linie, efectuând formalitățile de frontieră pentru persoane şi mijloace de transport.

„Dispozițiile transmise în contextul COVID-19 trebuie puse în practică în mod eficient si, pe de altă parte, aceea de susținere a polițiștilor de frontieră care, în aceste zile, alături de personalul medical, se află în prima linie și interacționează direct cu participanții la trafic ce revin în țară din zone de risc. În contextul pandemiei COVID-19, pentru limitarea răspândirii virusului SARS COV 2 și pentru a proteja sănătatea tuturor persoanelor, la nivel internațional, cât și național, au fost necesare unele restricții de călătorie. Aceste măsuri au avut influențe majore în circulația internațională a persoanelor, fapt ce a condus la scăderea semnificativă a traficului de persoane și mijloace de transport prin punctele de frontieră, implicit la scăderea infracționalității transfrontaliere”, a declarat deputatul AUR Vasile Nagy.

Data de 24 iulie a fost desemnată ca Ziua Poliției de Frontieră Române prin articolul nr. 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Poliția de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne și este instituția specializată a statului care exercită atribuțiile ce îi revin cu privire la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere săvârșite în zona de competență, respectarea regimului juridic al frontierei de stat, pașapoartelor și străinilor, asigurarea intereselor statului român pe Dunărea interioară, inclusiv brațul Măcin și canalul Sulina situate în afara zonei de frontieră, în zona contiguă și în zona economică exclusivă, respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență, în condițiile legii.