Vasile Nagy (AUR), întrebare către Ministrul Trasporturilor: Când va intra în vigoare Legea privind Statutul personalului feroviar?

Aplicarea Legii privind Statutul personalului feroviar a fost amânată cu aproape doi ani de zile, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor. Legea privind Statutul personalului feroviar trebuia să intre în vigoare la data de 7 martie 2021, urmând ca ea să producă efecte din luna septembrie a acestui an.

Pe 3 iunie 2019, Legea privind Statutul personalului feroviar a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis, după ce fusese aprobată de Parlament. Pe 20 iunie însă, actul normativ a fost trimis de șeful statului înapoi la Parlament, pentru reexaminare, iar între timp a intervenit vacanța parlamentară. Prin Statut, s-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de sindicate, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Totodată, s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Apoi, pe 21 octombrie 2019, Legea a trecut din nou de Senat, fără nicio modificare față de varianta inițială.

”În cadrul ședinței plenului Senatului României de astăzi, 21 octombrie 2019, au fost adoptate Raportul comun al comisiilor de specialitate asupra Cererii de reexaminare formulată de președintele României asupra Legii privind statutul personalului feroviar și Legea în forma trimisă la promulgare. (…) Urmează acum trimiterea legii la Camera Deputaților unde Cererea de examinare va fi supusă dezbaterilor comisiilor de specialitate și supusă votului plenului”, scria pe contul său de Facebook secretarul de stat în Ministerul Transporturilor (la acea vreme), Dragoș Titea.

Într-un final, pe 7 septembrie 2020, după ce trecuse și de Camera Deputaților, Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Având în vedere că aplicarea Legii privind Statutul personalului feroviar a fost amânată prin Ordonanță de urgență de actualul Guvern aflat încă la guvernarea țării, Vasile Nagy, deputat de Arad din partea Alianței pentru Unirea Românilor, adresează o întrebare domnului Ministru Interimar al Transporturilor și Infrastructurii, Dan Vîlceanu, cu rugămintea a-i preciza data exacta în care Statutul personalului feroviar va intra în vigoare.